Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Приемът на по-високи дози фолиева киселина не предотвратява прееклампсия при рискови бременни

Приемът на по-високи дози фолиева киселина не предотвратява прееклампсия при рискови бременни

Приемът на по-високи дози фолиева киселина не предотвратява прееклампсия при рискови бременни  - изображение

Приемането на високи дози фолиева киселина след първия триместър не предотвратява прееклампсията при жени с повишен риск от това състояние. До такива изводи достигнали учени в проведено от тях рандомизирано контролирано проучване.

Предишни изследвания показват потенциален защитен ефект, но резултатите не са съвместими и до този момент няма ясни указания за употребата на големи количества фолиева киселина (витамин В9) с цел предотвратяване на прееклампсията при рискови бременни. По тази причина специалистите решили да проведат проучването. В него участвали 2301 бъдещи майки, които били бременни между 8-та и 16-та седмица при започването на изследването. Те имали поне 1 рисков фактор за опасното състояние. Като предпоставка за възникване на прееклампсия се считат високото кръвно налягане, прееклампсия при предишна бременност, диабет по време на износването, очакването на близнаци или висок индекс на телесна маса.

Жените приемали всекидневно висока доза фолиева киселина (4 мг) или плацебо в допълнение с повече от 1,1 мг витамин В9 по време на бременността. Като взели предвид рисковите фактори, които могат да повлияят на резултатите, изследователите установили, че 169 жени от 1144, или 14,8%, получили прееклампсия. В групата с плацебо в състоянието изпаднали 156 бъдещи майки от 1157, или 13,5%. Не се наблюдавали други разлики относно нежелани резултати между двете групи.

На база на тези данни учените заключили, че приемът на висока доза фолиева киселина след първите три месеца няма полза при предотвратяването на прееклампсията. По тази причина според тях препоръката за поемането на големи количества витамин В9 трябва да се прекрати. Също така изследователите трябва да продължат да търсят достатъчно ефективен начин за предотвратяването на сериозното състояние.

Изводите от проучването обаче не отменят важността на приема на фолиева киселина в първите месеци на бременността, както и преди нея. Това е доказано средство за избягването на дефекти на невралната тръба при плода.

Изследването е публикувано в British Medical Journal.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: harvard.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияНовиниИсторияСнимкиСъставкиЗдравни съветиФизиологияИзследванияБотаника