Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите

Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите

Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите  - изображение

В последно време нараства интересът към създаването на по-здрав и устойчив микробиом при новородените и една противоречива практика провокира научната общественост да вземе отношение. Така нареченото вагинално засяване се прилага предимно при раждания след цезарово сечение. Тъй като новороденото не преминава през родовия канал, то няма досег с вагиналните течности. Смята се, че по тази причина бебетата, родени със секцио, по-често страдат от астма, стомашно-чревни нарушения, затлъстяване, алергии и автоимунни заболявания. Именно затова вагиналното засяване, или пренасянето на майчината вагинална бактериална флора с тампон върху устата, носа и очите на новороденото, все по-често се прилага.

Човешкият микробиом се превърна в разпознаваем обект сам по себе си, който осигурява необходимия генетичен материал от бактерии в тялото ни. По този начин той помага в борбата с инфекциите и регулира телесните функции, особено имунната и стомашно-чревната системи. Външни фактори като прекомерна употреба на антибиотици, хранителни промени и дори прекаленото използване на дезинфекциращи средства за ръце могат да допринесат за промяна на човешкия микробиом скоро след раждането.

Стомашно-чревният тракт на бебето е стерилен. Бактериалният трансфер от майката към детето се осъществява чрез естественото раждане, кърменето, контакта кожа в кожа и така се осигурява на новороденото „здрави“ бактерии, необходими за ранното развитие на имунната му система. Присъствието им може да бъде намалено с цезаровото сечение, изкуственото хранене или ако майката е приемала антибиотици в периода около раждането.

Понастоящем от Американския колеж по акушерство и гинекология не препоръчват и не насърчават вагиналното засяване извън контекста на одобрения от институционалния съвет за научни изследвания протокол. До този момент липсват данни за безопасността и ползата от вагиналното засяване и затова от институцията не подкрепят практиката.

Рисковете включват разпространение на потенциални майчини инфекциозни микроорганизми като стрептококи от група В, херпес симплекс вирус, хламидия, гонорея и дори човешки папилома вирус. Повечето жени си правят изследвания по време на бременност, но все пак практикуването на вагинално засяване може да доведе до ненужни рискове за новороденото.

Предстои проучването на макар и минималните ползи от подобен метод с оглед установеното значение на човешкия микробиом за нашето здраве, но дотогава не се насърчава прилагането му.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: evmedreview.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниАлт. медицинаПсихологияИсторияИзследванияЛеченияСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиСпециалистиЗдравни съвети