Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Прочистването на дебелото черво може да носи повече вреда, отколкото полза

Прочистването на дебелото черво може да носи повече вреда, отколкото полза

Прочистването на дебелото черво може да носи повече вреда, отколкото полза - изображение

Прочистването на дебелото черво се препоръчва от практикуващите алтернативна медицина, като по този начин тялото се изчиства от токсините. От Университета в Южна Калифорния решили да проверят дали методът не носи повече вреда, отколкото ползи.

Привържениците на алтернативните лечения и практики и по-специално на прочистването на дебелото черво твърдят, че токсините в стомашно-чревната система причиняват редица здравословни проблеми, включително астма и артрит. Чрез премахването на отровите в дебелото черво хората стават по-енергични, отслабват и стимулират имунната си система.

Прочистването на дебелото черво става чрез вкарване на тръбичка в ректума и се излива вода в червото. Често практикуващите този метод слагат в течността билки или кафе за по-добър ефект.

Много хора мислят, че като се отърват от фекален материал, се отървават от токсините в него“, казва професорът по клинична хирургия в училището по медицина „Кек“ към Южнокалифорнийския университет Санг Лий. Специалистът, който също е началник на Отделението по колоректална хирургия, разбива илюзиите и обяснява, че това не е вярно.

Не само медицински изследвания не подкрепят предполагаемите ползи от клизмата на дебелото черво. Процедурата носи своите рискове и изследователите дори подозират, че няколко смъртни случаи са свързани с пречистването с кафе.

Опасностите, които води след себе си едно такова пречистване, са дехидратация, перфорация на червата, повишен риск от инфекция. Също така е вероятно да бъдат променени нивата на електролитите, а това от своя страна може да бъде особено застрашително, ако човек страда от проблеми с бъбреците или сърцето. Други по-малко рискови, но все пак неприятни последици са гадене, спазми, подуване и повръщане.

Извършването на подобни процедури от немедицински персонал също внася голяма доза риск. Но най-важното е, че не е нужно да се прави прочистване на дебелото черво. Храносмилателната система и червата вече са направили това. Поддържането на полезни бактерии в стомашно-чревната система също е от значение. Практикуващите клизма за прочистване могат да нарушат баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии и да си създадат проблеми в дългосрочен план. „Със сигурност не се отървават само от вредните бактерии и токсините“, коментира д-р Лий.

Ако все пак някои се решат да прочистят дебелото си черво по този начин, първо да се консултират с личния си лекар. Да се уверят какви билки ще бъдат включени и да се хидратират преди и след процедурата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: boldsky.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаХранене при...НовиниСнимкиИзследванияЛюбопитноФизиологияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайл