Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Пълноценният сън предотвратява развитието на диабет и затлъстяване

Пълноценният сън предотвратява развитието на диабет и затлъстяване

Пълноценният сън предотвратява развитието на диабет и затлъстяване - изображение

Пълноценният сън може да предотврати развитието на метаболитни заболявания, като захарен диабет тип 2 и затлъстяване.

До този извод стигна международен екип от учени от Университета Любек в Германия и Университета Кеймбридж, САЩ.

Резултатите от новото изследване потвърждават съществуващите съмнения, че недостатъчният и неспокоен сън може да доведе до редица заболявания. Данните от новата разработка са публикувани в специализираното медицинско списание "Диабет и ендокринология".

Извършените епидемиологични проучвания и наблюдения доказват, че съществува връзка между липсата на сън и развитието на метаболитни нарушения.

Въпреки това, те не разкриват напълно всички механизми, защо се случва това. На специалистите е известно, че дефицитът на сън увеличава необходимостта на организма от високоенергийни храни. Смята се, че връзката между съня и обмяната на веществата е многофакторна и се извършва от хормонално регулиране, по-специално чрез хипоталамо-хипофизна-надбъбречна ос и вегетативната нервна система. Тази връзка включва и промени в поведението, включително промени в хранителните предпочитания и нивото на физическа активност.

"Все повече се увеличават рисковите групи от хора, които доброволно намаляват количеството и качеството на съня си", предупреждават специалистите.

Липсата на достатъчно сън в тези случаи обичайно е заради повече гледане на телевизия, прекарване на времето в социални мрежи или на компютърни игри. Има и друга рискова група хора, които спят по-малко, заради упражняваната от тях професионална дейност.

"Преминаването към работа с нощни смени, повишава също риска не само от метаболитни заболявания, но и от хипертония. Дефицитът на сън понижава и самочувствието на човек и увеличава стреса", допълват учените.

Предвид съществуващите и постоянно нарастващи тенденции за нарушения на съня при все повече хора, изследователите се надяват данните от новото проучване да се използват, за да се предотврати, поне до известна степен, възникването на такива заболявания.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниТестовеЗдравни съветиСнимкиБотаникаЛеченияЛайфстайлДиетиИнтервютаМедицински изследванияАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)ОрганизацииСпортХранене при...Здравни проблемиЗаведенияФизиологияПсихологияИсторияХрани и ястияАнкетиКлинични пътекиСпециалистиПроизводители