Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха двупосочна връзка между и безсънието и психичните заболявания

Откриха двупосочна връзка между и безсънието и психичните заболявания

Откриха двупосочна връзка между и безсънието и психичните заболявания - изображение

Безсънието е много често срещан симптом на редица психични заболявания, сред които депресия, тревожност, шизофрения, биполярно разстройство. Напрежението и лошото настроение в повечето случаи са вследствие на лош сън дори при хора, които са напълно здрави.

Според специалисти връзката между психичните заболявания и проблемите със съня е двупосочна. Близо при 50 процента от възрастните хора, които страдат от безсъние, са установени проблеми с психичното здраве, а около 90 процента от хората с депресия страдат и от безсъние.

Изследванията, направени в тази област, показват, че безсънието влияе на способността да обработваме отрицателни емоции, както и че хората, лишени от качествен сън, реагират много по-емоционално на неприятни изображения, отколкото на приятните.

Според изследване на австралийски учени психичните заболявания биха могли да възникнат и заради проблеми в мозъчните пътеки, които се припокриват както с нашия физиологичен часовник, така и със системата за регулиране на бодърстването и съня.

Мнението на специалистите е, че терапията на психичните заболявания би могла да доведе до значително подобрение на проблемите със съня, особено при леки форми на психични заболявания. От друга страна, експерименти са показали, че лечението на безсънието намалява симптомите на депресия и тревожни състояния.

Снимка: Medical News Today

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиДиетиСнимкиНормативни актовеИсторияОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиХранене при...Алтернативна медицинаЛеченияСпециалистиФизиологияСпортНаправления в медицинатаАнкетиЗаведенияМедицински изследванияТестовеОбразование