Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Редовната дрямка помага бременната да не роди бебе с ниско тегло

Редовната дрямка помага бременната да не роди бебе с ниско тегло

Редовната дрямка помага бременната да не роди бебе с ниско тегло - изображение

Бременните жени, които редовно си дремват, намаляват риска да родят бебе с ниско тегло. Сънят, недостатъчните му продължителност и качество се явяват рискови фактори за различни перинатални усложнения.

Ниското тегло на новороденото, особено под 2,5 кг, е свързано с неблагоприятни последици за здравето в детството и зряла възраст. Има опасност от развиването на респираторни заболявания, хипертония, диабет.
Китайски учени анализирали данните на 10 000 жени, като от тях 442 родили бебета с ниско тегло. Резултатите от проучването показали, че майките, които си взимали дрямката поне за 1-1,5 ч., са с около 29 на сто по-предпазени от това да родят дете с ниско тегло. Честотата на дрямката също оказва своето влияние. При жените, които си дремвали от 5 до 7 дни на седмица, рискът за детето им е с 22 на сто по-малък.

Проучването не е контролиран експеримент и не може да бъде категорично доказателство, че навиците на бременните имат влияние върху килограмите на новороденото. Но специалистите го възприемат като важен сигнал да се обърне внимание на съня, който е основна част от цялостното здравословно състояние по време на бременността. Тя е като стрес тест, който показва какви проблеми може да има жената по-късно в живота си.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: ghostbed.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съветиПсихологияФизиологияАлт. медицинаСнимкиСпортНовиниЛеченияДиетиВидеоИзследванияИсторияБотаникаКлинични пътекиСоциални грижиПатологияНаучни публикацииЗдравни проблемиПроизводителиСпециалистиНормативни актовеИнтервюта