Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рискът от преждевременна смърт е по-голям при самотните бащи

Рискът от преждевременна смърт е по-голям при самотните бащи

Рискът от преждевременна смърт е по-голям при самотните бащи - изображение

Самотните бащи са по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото останалите родители. Изследване, направено сред 40 000 души в Канада, установи, че рискът за тях е два пъти по-голям в сравнение със самотните майки или когато партньорите са двама.

В продължение на 11 години Мария Чиу и нейният екип от Университета в Торонто наблюдавали 871 самотни бащи, 4590 майки, сами отглеждащи децата си, 16 341 партньори бащи и 18 688 партньори майки. Като самотни родители са класифицирани хората, които живеят у дома без партньор с едно или повече биологични или осиновени деца под 25-годишна възраст.

Резултатите показват, че самотните бащи могат да бъдат особено уязвима група и са нужни проучвания, за да се разберат причините за повишения риск от смъртност. Чиу и колегите й открили, че мъжете, които отглеждат сами децата си, най-вероятно водят нездравословен начин на живот. Те ядат по-малко плодове и зеленчуци и са по-склонни да пият алкохол за разлика от самотните майки и партньорите.

Авторите на изследването предполагат, че липсата на подкрепа също оказва своето влияние. Вероятността самотните бащи да са част от социалната мрежа, да получават социална помощ или такава за децата е малка. Но те пък са по-склонни да посещават своя лекар, отколкото партньорите мъже.

Предишно проучване сочи, че преди най-висока е била смъртността не при мъжете, отглеждащи сами децата си, а при онези, които не живеят с тях или онези, които никога не са имали наследници.

Анализ на Института за семейни изследвания показва, че повечето бащи в САЩ са разведени. Но делът на децата, които живеят с бащи, несключвали брак, се е увеличил през последните години. За сравнение по-голямата част от самотните майки никога не са били омъжени.

Предимството на самотните бащи е, че те са в по-добро финансово състояние в сравнение със самотните майки. Общото между тях е, че децата и на едните, и на другите имат много занимания, академични постижения и отговорно поведение. Но също така могат да са по-склонни към употребата на различни вещества.

Проучванията показват, че след направен анализ на дългосрочните перспективи пред младежите, отгледани от един родител, има съвсем малко разлики между израсналите със самотен баща или със самотна майка.

Изследването е публикувано в The Lancet Public Health.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: goodmenproject.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиИзследванияНовиниВидеоПсихологияЗдравни съветиПатологияИсторияНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения