Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рицарите страдали от депресия, изтощение и силен стрес

Рицарите страдали от депресия, изтощение и силен стрес

Рицарите страдали от депресия, изтощение и силен стрес - изображение
Средновековните рицари са страдали от посттравматичен стрес, съобщи "Дискавъри", позовавайки се на резултатите от датско изследване. Някогашните бойци обикновено са се сблъсквали с проблеми като недоспиване, изтощение и недохранване. Животът им е бил изпълнен с ужас и кръв, тъй като често са убивали и са били свидетели на смъртта на другарите си.
Стресовото им всекидневие много напомня на това на съвременните войници.

Според нов прочит на средновековни текстове, рицарите са се борили не само срещу противниците си на бойното поле, но и с отчаяние, страх, изнемога и халюцинации.

"Като специалист по Средновековието е малко дразнещо да слушам твърденията на хора, според които по онова време са живели брутални и безразсъдни типове, изцяло отдадени на битките. Представената от мен по-нюансирана картина показва, че хората, живели през този исторически период, по нищо не са се различавали от нас", казва авторът на изследването Томас Хеебол-Холм от университета на Копенхаген.

За да бъдат диагностицирани с посттравматично стресово разстройство /ПТС/, хората трябва да страдат от неконтролируем силен стрес поне месец след преживяно ужасяващо събитие. Сред характерните симптоми са кошмари, депресия, хиперактивност. Отделно от анализа на различни документи, Холм е насочил вниманието си към три текста, написани от рицаря от 14-и век Жофроа дьо Шарни, който също така е бил дипломат и съветник на крал Жан Втори.

Специалистът твърди, че е първият, анализирал текстовете "между" редовете през лещите на съвременната военна психология. Според него, макар самият Шарни да не е проявявал признаци на нестабилност, той постоянно е изразявал опасенията си за душевното здраве на другите рицари.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаИсторияСнимкиБотаникаХранене при...Социални грижиСпортВидеоАнкетиТестовеЗдравни проблемиИзследвания