Начало Здравна медиа Любопитно Психология Родените преждевременно мислят различно, когато станат възрастни

Родените преждевременно мислят различно, когато станат възрастни

Родените преждевременно мислят различно, когато станат възрастни - изображение

Децата, родени преди нормалния термин, мислят по различен начин от другите, когато станат възрастни. До този извод стига екип от Норвежкия университет за наука и технологии, ръководен от невролога и невропсихолог Александър Олсен.

Основната цел на експеримента е да се изследва начина, по който преждевременното раждане влияе на когнитивния контрол, а това е способността на човек да се приспособява към външните обстоятелства, но и възможностите за проактивно и реактивно мислене.

За опита избрали норвежци, родени преждевременно в периода 1986 – 1988 г. Общо 32 души, които са участвали в различни изследвания и на които е направен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), когато са били на 1, 5, 14 и 20 години. Заедно с тях в експеримента се включила и група, чиито представители също са родени в този период, но в нормалния девети месец от бременността.

Всички те направили един и същи тест. По време на него им показват различни букви и те трябва да натиснат бутона, когато се появи нова, но не и буквата „Х“. Най-важното е натискането на бутона, което става чрез използването на проактивното мислене, за да бъдат идентифицирани нови букви, защото „Х“ се появява едва в 10% от случаите, а за това от своя страна е необходимо реактивното мислене и се вижда как мозъкът се справя с неочакваната ситуация.

И недоносените, и родените в нормалния термин се справили еднакво ефективно. В същото време функционалната магнитно-резонансна томография показала, че мозъкът на двете групи е работил по различен начин.

Преждевременно родените много по-често са мислили реактивно за разлика от връстниците си, появили се точно, когато трябва.

Според учените това е знак, че те всеки път възприемат информацията като нова, а мозъците им се отличават със свръхпредпазливост и хиперактивност. Това от своя страна може да е причина за повишена тревожност и емоционалност.

Данните показват, че около 10% от децата в света се раждат преждевременно или става дума за около 15 милиона бебета. Според специалистите това се отразява както на физическото, така и на психическото развитие на детето, особено ако теглото му е по-малко от 1,5 кг.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноЗдравни съветиСнимки