Сандвич от стволови клетки
Лабораторното месо ще е подходящо за хората, които се противопоставят срещу избиването на животни. То може да бъде използвано и за решаване на проблемите с недостига на храна в световен мащаб.
Изкуственият бургер ще бъде напарвено от 10 000 стволови клетки, извлечени от говеда. Те ще бъдат оставени в лабораторни условия, за да се мултиплицират повече от милиард пъти. Така ще се получи тъкан, подобна на говеждо месо. Продуктът се нарича месо ин витро. Дори и вкусът на месото ин витро да не е досущ като на истинското месо, учените са убедени, че хората ще свикнат с него.
Екипът от университета на Маастрихт търси смел доброволец, който първи да опита барбекю ин витро. Ако не се появи желаещ, със задачата ще се нагърби ръководителят на проекта, професорът по физиология Марк Пост.
През 2009 г. учени от същия университет отгледаха ленти свинско месо по същия метод. Тогава те признаха, че то не е особено привлекателно на вид, защото е сиво на цвят с консистенция като на калмари.
Подобни опити се правят и на други места. В нюйоркска лаборатория отгледаха рибени филета от клетки, взети от мускулната тъкан на златни рибки.
Коментари към Сандвич от стволови клетки