Сладкишите, чипсът и бързото хранене ни правят агресивни и раздразнителни
Това става ясно от изследване на учени от медицинското училище на Калифорнийския университет в Сан Диего. То било проведено с 1000 души - мъже и жени на различна възраст.
Резултатите са първите категорични потвърждения на връзката между трансмазнините и отрицателното поведение на хората, което рефлектира и върху околните. То се отличава с раздразнителност, която понякога избива в открита агресия.
Трансмазнините присъстват в големи количества в маргарина, добавяни са в тестото, за да го направят ронливо, има ги и в полуфабрикатите. Съдържанието им е високо също и в чипса, хамбургерите, вафлите, промишлено произведените бисквити, кексове и баници, в пастите, тортите, в разтворимите кубчета бульон и разтворимите супи, в пуканките за микровълнова печка, в евтините шоколади.
Пържените картофки, характерни за бързото хранене, също съдържат високи количества трансизомери заради мазнината, в която са приготвяни.
Неблагоприятното въздействие от тях върху здравето се изразява не само в промените на настроенията, но и в повишеното ниво на лошия холестерол в организма, влошаването на метаболизма, повишената устойчивост на инсулина, прекаленото окисляване, негативното въздействие върху състоянието на сърдечносъдовата система.
Специалистите анализирали връзката между употребата на трансмастните киселини и раздразнителността.
"Открихме, че употребата на голямо количество трансмастни киселини е тясно свързано с проявата на силна агресия. Трансмазнините са по-вероятната предпоставка за появата на раздразнение и агресивност от всички останали фактори, оценени в анализа - казва проф. Голомб. - Ако асоциирането между трансмазнините и агресивното поведение на човека се потвърди и в следващите ни разработки, то тогава препоръката на експертите, които настояват те да се изключат от храненето, ще стане още по-обоснована. Това ще се отнася особено до столовете в училищата и затворите. Доколкото трансмазнините могат да влияят неблагоприятно върху човешкото поведение, тези мерки са просто необходими за спокойствието на обществото".
Въпреки че са царете на веригите за бързо хранене и са известни с високия процент затлъстяло население, американците са сред нациите, които са най-внимателни към употребата на трансмазнини в храните. Тяхното използване в ресторантите е забранено в Ню Йорк и Филаделфия.
През 2004 г. Дания също забрани в храните съдържанието на трансмазнини да надвишава 2%. След около 2 г. в страната е било отчетено 20% намаляване на сърдечносъдовите заболявания. В Шотландия пък не е разрешено по телевизията да се рекламират храни от веригите за бързо хранене и чипс.
Влиянието на храната върху поведението, но този път на подрастващите, е обект и на още едно изследване, проведено от американския доктор Деламор Робъртс. Той е убеден, че агресивността при децата е функция на количеството изядени от тях бонбони, сладкиши и животински мазнини. Той твърди, че ако навиците на малките бъдат променени и те бъдат заставени да ядат повече плодове, качествено месо и зеленчуци, то детската агресия ще бъде намалена в значителна степен.
Британски учени пък проследили 17 000 души от детството до 34-годишна възраст, за да докажат, че невръстните, които ядат много сладко, имат повече прояви на насилие, като пораснат. Те установили, че 69% от хората с агресивни постъпки са яли всекидневно сладкиши.
Според психолози, ако на малките редовно се дават шоколади и бонбони, те няма да могат да се научат спокойно да очакват желаното. Неспособността да бъде отлагано получаването на удоволствие предизвиква у такива деца прояви на раздразнение, които по-късно могат да доведат и до антиобществено поведение.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ БИО КАКАОВА ПАСТА ЧИПС 150 г
КФД НУТРИШЪН КОКОСОВ ЧИПС 250 г
ЗОЯ БИО КОКОСОВ ЧИПС 60 гр.
ВНЕЗАПНО СБОГУВАНЕ - АНГЕЛ Г. АНГЕЛОВ - ХЕРМЕС
КОГАТО СЕ БОРИМ СЪС СЕБЕ СИ - РЮДИГЕР ДАЛКЕ - ХЕРМЕС
АГРЕСИЯ В СЕМЕЙСТВОТО - ПЪТИЩА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ - ОГНЯН ДИМОВ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Какво представлява екстернализацията като вид психично разстройство
- Чипс от моркови на фурна
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Агресивен ли сте?
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Разумно ли се държите в ситуации на криза?
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Ябълков сладкиш с грис
- Поведенческо разстройство при децата – причини, симптоми и лечение
Коментари към Сладкишите, чипсът и бързото хранене ни правят агресивни и раздразнителни