Начало Здравна медиа Любопитно Екология След 200 години ще бъде невъзможно хората да са навън без защитно средство

След 200 години ще бъде невъзможно хората да са навън без защитно средство

След 200 години ще бъде невъзможно хората да са навън без защитно средство - изображение

Човешкото присъствие на открито, без да се използват защитни средства, ще бъде невъзможно в годините между 2200 и 2400 г. Това ще се случи, ако цивилизацията ни продължава потреблението на енергия с настоящите темпове.

Независимо от несигурността по отношение на бъдещите въздействия, свързани с промяната на климата, често се приема, че хората могат да се адаптират към всяко възможно затопляне. Според климатолозите Стивън Шерууд и Матю Хубер топлинният стрес налага строга горна граница за подобна адаптация. Тезата им е представена в изследването „Граница на адаптивността към изменението на климата поради топлинен стрес“.

Проф. Шерууд посочва, че превишаването на температура от 35 градуса ще провокира хипертермия и при хората, и при бозайниците. 

Тук е важно да се уточни, че става дума за измерването с т.нар. „мокър термометър“, с което се дава отговор на въпроса колко висока е границата на влажността, която човешкото тяло е в състояние да понесе и да има възможността да се охлажда. Според климатолозите става дума за 35° С и за факта, че превишаването на тези градуси, ще доведе до сериозни проблеми за хората, но и за бозайниците.

Сега това не се случва, но предстои, имайки предвид глобалното средното затопляне от 7 градуса, а по този начин се поставя под въпрос възможността да се живее в определени райони.

Метеоролози от САЩ прогнозират, че в периода между 2071 г. и 2100 година тези температури на влажността ще бъдат достигнати в някои райони на Персийския залив като Катар, ОАЕ, Иран и казват, че рисковата зона включва по-специално градовете Дубай, Доха и Абу Даби.

Според учените човешкото влияние върху биосферата е очевидно, а дейностите на съвременната цивилизация показват ясно геологичен преход. Проучването на антропоцена като нова геоложка епоха и нейното значение за бъдещето на енергоемките цивилизации е изключително важно, както от значение са и изследванията, посветени на обитаемостта на Земята, Марс и екзопланетите, за да бъдат разбрани проблемите, свързани с промяната на климата.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: lenta.ru 

Снимка: newz.ug

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовини