Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Слепотата ще може да се предотвратява без хирургическа намеса

Слепотата ще може да се предотвратява без хирургическа намеса

Слепотата ще може да се предотвратява без хирургическа намеса - изображение
Специална инжекция може да избавя хората от слепота, като така се избягва хирургическата интервенция. Това твърдят американски учени, които са стигнали до твърдението чрез опити. В момента лекарството е успешно тествано върху гризачи.

Инжекциите са предназначени за онези, които страдат от наследствена или старческа слепота. Новото лекарство, наречено AAQ бързо възстаноява ретината. Главната особеност на препарата се крие във факта, че веществото, съдържащо се в една инжекция, може да улови реакцията на невроните на светлина.

По време на експериментите инжекции с веществото се вкарвали в мишки с генетична слепота. Те започвали да се плашат от ярка светлина почти веднага след инжекцията.

Според учените, първата версия на лекарството възстановява зрението за известно време, а сега имат версия, които може да възстанови чувствителността на зрението за няколко дни.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноКлинични пътекиИсторияНормативни актовеСпециалистиНовиниЛеченияЗаведенияЛайфстайлОрганизацииСнимкиАлтернативна медицинаСпортСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияИнтервютаАнкетиДиетиГеографияБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаМедицински изследвания