Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Слушането на йога музика преди сън въздейства положително на сърцето

Слушането на йога музика преди сън въздейства положително на сърцето

Слушането на йога музика преди сън въздейства положително на сърцето - изображение

Слушането на йога музика преди сън влияе добре на сърцето, твърдят учени. Те представили своето изследване на конгреса на Европейската асоциация по кардиология. Специалисти от HG SMS Hospital в Джайпур, Индия, установили, че този вид музика оказва благотворно въздействие върху променливостта на сърдечната честота преди лягане.

Предишни изследвания показват, че музиката може да намали тревожността при пациенти със сърдечни заболявания. Но проучванията за влиянието на музиката върху сърцето при болни и здрави хора довели до несъответстващи резултати, както и не е посочен какъв стил е използван.

Сърдечната честота се променя като нормален отговор на различните режими, в които се намира тялото - "борба или полет", "почивка или усвояване". Тези състояния се регулират съответно от симпатиковата и парасимпатиковата нервна система и заедно обхващат автономната нервна система. Високата променливост на сърдечния ритъм показва, че сърцето може да се адаптира към тези промени. Ниската променливост е знак за по-малко адаптивна автономна нервна система.

Последната е свързана с 32-45% по-висок риск от първо сърдечносъдово събитие. След него хората с ниска променливост на сърдечния ритъм са по-застрашени от последващи събития и смърт. Неспособността на автономната нервна система да се адаптира може да предизвика възпаление, което е свързано със сърдечносъдово заболяване.

Проучването на индийските учени е насочено към успокояващата и медитативна йога музика. В него участвали 149 здрави доброволци, като експериментите били разделени на 3 части: йога музика преди сън, поп музика с постоянни бийтове /удари/ преди сън и пълна тишина.

На всяка сесия изследователите измервали променливостта на сърдечния ритъм в продължение на 5 минути преди музиката или след спирането й. След това за 10 минути по време на музиката/тишината и отново 5 мин. след като тя спре. През същите периоди учените измерили и нивата на тревожност, като използвали скалата на Голдбърг за безпокойството. Средната възраст на доброволците била 26 г.

Специалистите установили, че променливостта на сърдечния ритъм се увеличава по време на йога музиката, намалява, докато звучи поп и не се променя, когато е тихо. Участниците се почувствали значително по-позитивни след медитативната мелодия, отколкото след поп музиката.

Д-р Нареш Сен, автор на изследването, напомня, че холистичните терапии като музиката не могат да заместят базирани на доказателства лекарства и интервенции, а трябва да се използват като добавка.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: meditation-music.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортЗдравни съветиНовиниСпорт и туризъмСнимкиАлт. медицинаПсихологияИнтервютаЗаведенияСоциални грижиРецептиОбразованиеЛеченияФизиологияХранене при...ИсторияОрганизацииИзследванияБотаникаВидеоНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти