Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Сменянето на един антидипресант с друг невинаги води до облекчаване на симптомите

Сменянето на един антидипресант с друг невинаги води до облекчаване на симптомите

Сменянето на един антидипресант с друг невинаги води до облекчаване на симптомите - изображение

Заместването на един антидепресант с друг не облекчава симптомите на засегнатите от депресията пациенти. Това установиха изследователи от Медицинския институт към Йейлския университет.

По-голям ефект има, когато антидепресантът се съчетае с антипсихотично средство. Тогава сред над 1500 души в състояние на депресия в 35 центъра за ветерани в САЩ настъпило подобрение, съобщава „24 часа“.

Пациенти приемали 12 седмици антипсихотичното лекарство арипипразол заедно с предписания им антидепресант. От тях 29% били след това в почти пълна ремисия. От онези, които съчетали първоначално изписания антидепресант с бупропион, също такъв вид медикамент, се подобрили 27 на сто. А при пациентите, които директно сменили антидепресантите, процентът на почувствалите се по-добре бил 22.

Според специалиста по психиатрия Сомая Мохамед от Медицинския институт съчетаването на антидепресант с антипсихотично средство най-добре облекчава симптомите на депресия.

Антипсихотиците са психоактивни вещества, които се прилагат за потискане на психични болести. Предписват се при наличието на халюцинации, налудности, биполярни разстройства и други. В малки дози се използват и срещу различни видове неврози. Докато антидепресантът е психотропно лекарство, с което се лекуват депресии, страхови разстройства и други състояния.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: familydoctor.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлтернативна медицинаЛюбопитноПсихологияБотаникаНовиниЛайфстайлИсторияСъставкиЗдравни съветиХранене при...Социални грижиСнимкиВидеоСпортЗдравни проблемиТестовеАнкетиМедицински изследванияЗаведенияИнтервютаКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината