Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кетамин срещу депресията

Кетамин срещу депресията

Кетамин срещу депресията - изображение

Пациенти с тежка форма на депресия, които не отговарят добре на конвенционалното лечение с антидепресанти, показват значително подобрение при използването на упойката с кетамин

Резултатите са получени при проучване, проведено от изследователи от Училището по медицина ISAN в Ню Йорк, САЩ. 

Антидепресанти с ефекта на кетамин, в рамките на 24 часа намалили симптомите на депресия при пациенти до степен, която се постига с конвенционални антидепресанти за няколко седмици. Резултатите от проучването бяха обсъдени по време на среща на Американската психиатрична асоциация, която се проведе в Центъра Moscone в Сан Франциско, САЩ.

В проучването са били включени 72 пациенти с резистентна депресия и с липса на терапевтичен ефект от плиганите два конвенционални антидепресанта. Част от пациентите са лекувани с еднократна интравенозна инфузия на кетамин, а други с плацебо или активно лечение мидазолам - друг вид упойка без антидепресантни свойства.

Резултатите са наблюдавани след 24 часа и след 7 дни след лечението. 
След 24 часа е отбелязано намаление на депресивните симптоми с 63,8 % при групата използвала кетамин и само 28 % намаление при групата, която използвала плацебо.

Ефектът от кетамина е продължил и през следващите дни - след 7 дни, групата, която го използвала имала по-ниски депресивни симптоми с 45.7 %, докато в групата приемала плацебо процентът бил - 18,2 %.

Резултатите показват, че кетаминът има много добро действие при лечение на пациенти с тежки форми на депресивни разстройства.

Тежката депресия се причинява от нарушения на невронните връзки в мозъка, специфични контролирани вещества - невротрансмитери. Традиционни антидепресанти като инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) засягат невротрансмитерите серотонин и норепинефрин, като по този начин намаляват тежестта на симптомите на депресия. 

При използване на тези лекарства антидепресантният ефект обикновено значително е забавен във времето, освен това, според американското Министерство на здравеопазването, 60% от пациентите не се повлияват от лечение с антидепресанти от тази група.

За разлика от традиционните антидепресанти механизма на действие на кетамина е коренно различен, а при пациентите с депресия се наблюдава значително по-бързо начало на терапевтичния ефект.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛеченияАлт. медицинаБотаникаНовиниИсторияСъставкиСоциални грижиЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСнимкиВидеоСпортЗдравни проблемиТестовеАнкетиИзследвания