Някои хранителни добавки повишават ефективността на антидепресантите
Всички сме чували поговорката "Ти си това, което ядеш". Оказва се обаче и че консумираното от нас е свързано и с психичното здраве.
Хранителните вещества, които поемаме, са от решаващо значение за мозъчната структура и функция. Международно проучване установи, че хранителните добавки могат да имат потенциално дълбоко въздействие върху нашето психическо здраве и клинична депресия. Експертите откриват, че омега-3 мастни киселини, някои аминокиселини, фолиева киселина и витамин D повишават ефективността на антидепресантите.
Д-р Джером Сарис от университета в Мелбърн, който е ръководител на изследването, описва резултатите като "значителни".
"Много изследвания са показали, че омега-3 мастните киселини са много добри за общото здравословно състояние на мозъка и подобряват настроението, но това е първият анализ за съвместната им комбинация с антидепресанти", посочва д-р Сарис.
Според учените има реална възможност да се подобри менталното здраве на милиони хора по света. Изследователите обаче предупреждават хората, приемащи антидепресанти, да се консултират с медицински специалист, преди да започнат да поемат каквито и да било добавки.
Добавки, признати, че повишават ефективността на антидепресантите:
- Омега-3 рибено масло - намира се в мазните риби като сьомга, скумрия, сардина;
- S-аденозилметионин (SAMe) - има го в богати на протеини храни като месо, морски дарове , ядки и бобови растения;
- Метилфолат - фолат, който активира, синтезира и "ремонтира" ДНК;
- Витамин D - наречен още "слънчев витамин", защото се излъчва от лъчите, но се намира естествено в малки количества в яйца и мазна риба.
Коментари към Някои хранителни добавки повишават ефективността на антидепресантите