Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Сокът от нар, съчетан с прополис, предпазва от инфаркт

Сокът от нар, съчетан с прополис, предпазва от инфаркт

Сокът от нар, съчетан с прополис, предпазва от инфаркт - изображение

Комбинацията от нар и прополис намалява риска от сърдечни атаки, твърди проучване. Острите миокардни инфаркти са сред водещите причини за смърт, изпреварвани само от злокачествените заболявания. Един от най-добрите начини да се избегнат подобни ситуации е придържането към здравословна диета. Различни храни се смятат за добри за сърцето, но това изследване се съсредоточава върху сока от нар и прополиса.

Учените провели експеримент с плъхове, които разпределили в 6 групи. Първата била контролна, а останалите били инжектирани с изопротеренол в продължение на 3 дни. Това е добре познат кардиотоксичен агент, синтетичен аналог на адреналина.

След това изследователите дали на третата група сок от пресен нар, на четвъртата – екстракт от прополис, на петата комбинация от напитката от плода и прополиса, а на шеста – глицеролнитрат. Срокът, в който ги приемали, бил 30 дни. След този период специалистите взели кръвни проби от гризачите.

Всички животни, които били инжектирани с изопротеренол, показали повишаване на активността на ензимите аспартат трансаминаза (ASАT), лактат дехидрогеназа (LDH), креатин киназа (СК) и сърдечен тропонин I (CnI). Това е признак за увреждане на сърдечния мускул, тъй като позволява на ензимите да проникнат в серума. Във всички групи плъхове, на които е даден пресен сок от нар и/или прополис, учените не откриват забележими разлики в нивата на ASАT и LDH в сравнение с групата, която не е лекувана. Изследователите забелязали значителни подобрения в нивата на СК и CnI, които са по-очевидни при консумиралите сок от нар и прополис.

Специалистите смятат, че резултатите са породени от антиоксидантната активност на двата продукта. Специално прополисът съдържа повече от 300 съставки, които включват флавоноиди, фенолни киселини и аминокиселини. По тази причина той има репутацията на антитуморно, антибактериално, противогъбично, антивирусно, антиоксидантно и имунно стимулиращо средство. От своя страна кората и сокът на нара имат в себе си концентрирани количества от пуникалагин, мощно антиоксидантно вещество, чието действие е по-силно от това на зеления чай и виното.

Вследствие на всички тези открития учените направили извода, че сокът от нар и прополисът намаляват оксидативния стрес, който би увеличил риска от инфаркт сред гризачите. Пробите от сърдечната мускулатура изглежда подкрепят това становище. При нелекуваните животни от втората група се наблюдавало деорганизирана структура на мускула, неравномерно удебелени коронарни стени, също и на лумена (тунелът, образуван от вътрешните стени на съдовете) и на самите съдове.

Гризачите, които приемали пресен сок от нар или прополис, имали нормални сърдечни структури и дебелина на стената на коронарните артерии. В същото време плъховете от групата, в която консумирали и двата продукта, показвали забележимо подобрение в устройството на сърдечната тъкан, с перфектна дебелина на стената с умерен лумен, без отлагане на холестерол. По този начин изследователите завършват проучването си като препоръчват сок от прополис и нар, за да се намали вероятността от сърдечни пристъпи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: winewomenandchocolate.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаСъставкиДиетиБотаникаИсторияСпортЛайфстайл