Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Спортът през зимните дни понижава кръвното налягане

Спортът през зимните дни понижава кръвното налягане

Спортът през зимните дни понижава кръвното налягане - изображение

Спортът в зимните дни е важен не само за профилактика за възстановяване от излишни килограми, но въздейства благоприятно на артериалното налягане, информират учени от Университета Делауеър.

Професор Уилям Фаркухар е наблюдавал в продължение на 20 години как въздейства физическото натоварване на здравето на хората през студените дни.

"Зимното спортуване намалява кръвното налягане. След всяка тренировка или бягане кръвното налягане се понижава и се запазва в продължение на няколко часа, което е полезно за здравето. Мигновеният ефект в понижаването на кръвното налягане е свързан с така наречената "хипотония при натоварване"", обяснява физиологът Фаркухар.

Много научни изследвания са показали, че кръвното налягане намалява с 5-7 mm. Hg. чл. след всяка тренировка. Механизмът, отговорен за понижаването на налягането е ясно свързан с разширяването на кръвоносните съдове.

Независимо от точната причина на този феномен, това явление е добро за здравето. Трябва да се отбележи, че по време на тренировка е точно обратното, защото се увеличава кръвното налягане значително. Това се дължи на факта, че мускулите под натоварване изискват кръв, обогатена с кислород.

Мозъкът изпраща сигнал към сърцето за увеличаване на кръвотока и това повишава кръвното налягане. Систоличното кръвно налягане може да се повиши до 180 mm Hg. чл. по време на интензивни упражнения, а тази цифра изглежда застрашаваща. Но след това се наблюдава понижаване и положителният ефект се наблюдава дълго време.

"Това е една от положителните страни от спортуването през зимата, което е добре да се практикува и през останалото време", допълва професорът.

Снимка: KudaGo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпортХранене при...НовиниСнимкиАлтернативна медицинаРецептиАнкетиБотаникаДиетиИсторияСпорт и туризъмИнтервютаПсихологияТестовеЗаведенияСпециалистиОбразованиеОрганизацииНормативни актовеПроизводителиЛечения