Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Стотици деца страдат от повишено кръвно налягане

Стотици деца страдат от повишено кръвно налягане

Стотици деца страдат от повишено кръвно налягане - изображение

Стотици деца страдат от недиагностицирана хипертония, което повишава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, информират американски академици.

Едва 23% от децата, страдащи от повишено кръвно налягане са диагностицирани с хипертония. 10% от пациентите са със симптоми на предхипертония. Това означава, че голям брой деца не знаят за това и рискуват да се сблъскат със сърдечни заболявания, диабет и дори рак до настъпване на зряла възраст.

Изследване на Case Western Reserve University е анализирало данните на 400 000 деца от над 200 000 педиатрични отделения из страната в продължение на 15 години. От всички тези деца и юноши с диагноза хипертония, установена за година, само 6% се нуждаят от специфични лекарства за високо кръвно налягане и действително са получи рецепти. Освен това специалистите са диагностицирали хипертония и предхипертония и при високи деца с наднормено тегло и затлъстяване.

Хипертонията се счита за една от 10-те най-често срещани хронични детски заболявания, които предразполагат към развитието на хипотония в зряла възраст. Децата, страдащи от ранно повишено кръвно налягане, демонстрират ранни признаци на сърдечносъдови заболявания при отсъствие на лечение. Това увеличава риска на инвалидност и смъртност.

В последните години причината за развитието на хипертония при подрастващите се явява излишното тегло и заседналия начин на живот.

Снимка: essentia.com.br

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиПатологияЗдравни съветиСнимкиТестовеАлтернативна медицинаХранене при...ИсторияПсихологияЛеченияЗдравни проблемиМедицински изследванияОрганизацииБотаникаФизиологияСпортЛайфстайлАнкетиРецептиИнтервютаСоциални грижиОбразованиеНормативни актовеСпециалистиЗаведения