Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Страстните пушачи могат да увредят цветното си зрение

Страстните пушачи могат да увредят цветното си зрение

Страстните пушачи могат да увредят цветното си зрение - изображение

Хората, които пушат повече от 20 цигари на ден, могат да увредят цветното си зрение, твърди проучване на Rutgers. В изследването взели участие 71 здрави доброволци, които са изпушили по-малко от 15 цигари в живота си, и 63-ма души, които са диагностицирани като страстни пушачи и не са правили опити да спрат с вредния навик.

Участниците били между 25- и 45-годишна възраст и имали нормално или коригирано към нормално зрение, измерено чрез стандартните графики за зрителна острота. Изследователите наблюдавали как доброволците разграничават контрастните нива и цветовете, докато гледали 19-инчов монитор с електроннолъчева тръба, който показва стимули. През това време учените наблюдавали едновременно и двете очи на участниците.

Резултатите показали значителни промени в червено-зеленото и синьо-жълтото цветно зрение на пушачите, което предполага, че невротоксичните химикали в цигарите могат да причинят цялостна загуба на цветното зрение. Специалистите установили, че страстните пушачи имат намалена способност да разграничават контрасти и багри в сравнение с непушачите.

„Цигареният дим се състои от множество съединения, които са вредни за здравето и които са свързани с намаляване на дебелината на слоевете в мозъка, както и до мозъчни лезии в области, които играят роля в доброволното движение и контрола на мисленето. Също така понижават и активността в частта в мозъка, която обработва визията“, обяснява Стивън Силвърстийн от Rutgers.

Въпреки че изследването не дава физиологично обяснение за резултатите, Силвърстийн твърди, че тъй като никотинът и тютюнопушенето увреждат съдовата система, проучването показва, че те увреждат и кръвоносните съдове и невроните в ретината.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниИсторияВидеоАнкетиСоциални грижиПсихологияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлТестовеСнимкиАлт. медицинаСтатистически проучванияБотаникаПроизводителиФизиологияХранене при...Нормативни актовеХрани и ястияИзследванияРецептиОрганизацииСпециалистиЗаведения