Сушените плодове могат да бъдат и вредни

Информацията за ползите и вредите за здравето от сушените плодове е много противоречива. Докато някои специалисти казват, че те са питателна закуска, то други са на мнение, че сушените плодове не са по-здравословни от бонбоните. Противниците на сушените плодове са на мнение, че вредният ефект върху човешкото здраве се дължи на захарния сироп, с който се обливат при производство, и наличието на значително количество пестициди и консерванти.
Редовната консумация на сушени плодове, предимно за намаляване на теглото, може да повлияе нездравословно на организма. Почти всички стафиди и сушени кайсии, продавани в супермаркетите, са третирани със серен диоксид (E220), за да се удължи срокът на годност и да се придаде хубав златистожълт цвят.
Сушените смокини от своя страна най-често се третират с евтини растителни масла, които предпазват от увреждане и сухота и придават характерен блясък.
Обикновено методът за изсушаване на плодове представлява излагане на продуктите на слънце. Но поради производството в огромни мащаби, е необходимо да се използват по-бързи методи. Преди началото на процеса се отделя водата от плодовете посредством специални сушилни камери. Това изсушаване става или под потока на топъл въздух (от 30 °C до 70 °C и повече) или с помощта на инфрачервено излъчване. Подобна обработка води до значителната загуба на витамин С в сушените плодове. Като резултат от процеса, в тях остават само витамини от групата В и то в много по-малки количества. Една от особеностите на промишленото производство е, че вместо изходните витамини в сушените плодове остават предимно пестициди и консерванти.
Плодовете манго, киви и папая при сушене губят форма и като резултат на това те не са изсушени, а карамелизирани в захарен сироп. Трябва да се отбележи, че процентът на захар в крайния продукт може да бъде значително количество – около 70-80%.
За бананите специалистите обясняват, че се пържат в растително масло (обикновено по-евтино слънчогледово олио) преди да се изсушат и след това се обработват с феноли за съхранение на цвета.
В допълнение на изброеното дотук всички сушени плодове преминават през миещи препарати, консерванти и пестициди. Учените отбелязват също, че на теория количествата на тези вещества са строго уговорени, а дозировките са безопасни за човека.
При избора на сушени плодове човек трябва да бъде много внимателен и да обръща внимание на съдържанието, обозначено върху етикетите, за да не попадне на продукти с неизвестно количество пестициди и произход. Това ще даде по-голяма гаранция, че технологията на производство ще е свела използваната химия до минимум. Редовната консумация на некачествени плодове може да захрани организма с повече нездравословни вещества, отколкото с полезни витамини.
Учените съветват да се консумират сушени плодове с естествен метод на изсушаване, а не карамелизирани. Преди всичко се препоръчват ябълките, крушите, стафидите, смокините, сушените кайсии. Учените не толерират сушените ананаси, кивита и други екзотични плодове, както и опаковките, съдържащи сушен микс.
Повечето сушени плодове, които се предлагат на пазара, са под формата на захаросани плодови бонбони или с богат химичен състав на нестандартна продукция. Висококачествените сушени плодове са скъпи и често се предлагат в био магазините.
Специалистите препоръчват сушените плодове да се консумират в умерени количества и гарантиран произход и състав.
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЪЗ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
ЧЕРНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ ЯГОДИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ДИВА СИНЯ БОРОВИНКА ЛИОФИЛИЗИРАНИ ПЛОДОВЕ НА ПРАХ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НовСУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
- Бонбони от сушени плодове
- Кантучини със сушени плодове
- Сладък салам от сушени плодове, ядки и семена
- Булгур със сушени плодове и орехи
- Кексчета със сушени плодове без яйца и мляко
- Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки
- Ябълки със сушени плодове, орехи, мед и сладолед
- Ароматен ябълков хляб със сушени плодове и ликьор
- Сметанов кекс със сушени плодове и орехи
Коментари към Сушените плодове могат да бъдат и вредни