Сушените плодове могат да бъдат и вредни
Информацията за ползите и вредите за здравето от сушените плодове е много противоречива. Докато някои специалисти казват, че те са питателна закуска, то други са на мнение, че сушените плодове не са по-здравословни от бонбоните. Противниците на сушените плодове са на мнение, че вредният ефект върху човешкото здраве се дължи на захарния сироп, с който се обливат при производство, и наличието на значително количество пестициди и консерванти.
Редовната консумация на сушени плодове, предимно за намаляване на теглото, може да повлияе нездравословно на организма. Почти всички стафиди и сушени кайсии, продавани в супермаркетите, са третирани със серен диоксид (E220), за да се удължи срокът на годност и да се придаде хубав златистожълт цвят.
Сушените смокини от своя страна най-често се третират с евтини растителни масла, които предпазват от увреждане и сухота и придават характерен блясък.
Обикновено методът за изсушаване на плодове представлява излагане на продуктите на слънце. Но поради производството в огромни мащаби, е необходимо да се използват по-бързи методи. Преди началото на процеса се отделя водата от плодовете посредством специални сушилни камери. Това изсушаване става или под потока на топъл въздух (от 30 °C до 70 °C и повече) или с помощта на инфрачервено излъчване. Подобна обработка води до значителната загуба на витамин С в сушените плодове. Като резултат от процеса, в тях остават само витамини от групата В и то в много по-малки количества. Една от особеностите на промишленото производство е, че вместо изходните витамини в сушените плодове остават предимно пестициди и консерванти.
Плодовете манго, киви и папая при сушене губят форма и като резултат на това те не са изсушени, а карамелизирани в захарен сироп. Трябва да се отбележи, че процентът на захар в крайния продукт може да бъде значително количество – около 70-80%.
За бананите специалистите обясняват, че се пържат в растително масло (обикновено по-евтино слънчогледово олио) преди да се изсушат и след това се обработват с феноли за съхранение на цвета.
В допълнение на изброеното дотук всички сушени плодове преминават през миещи препарати, консерванти и пестициди. Учените отбелязват също, че на теория количествата на тези вещества са строго уговорени, а дозировките са безопасни за човека.
При избора на сушени плодове човек трябва да бъде много внимателен и да обръща внимание на съдържанието, обозначено върху етикетите, за да не попадне на продукти с неизвестно количество пестициди и произход. Това ще даде по-голяма гаранция, че технологията на производство ще е свела използваната химия до минимум. Редовната консумация на некачествени плодове може да захрани организма с повече нездравословни вещества, отколкото с полезни витамини.
Учените съветват да се консумират сушени плодове с естествен метод на изсушаване, а не карамелизирани. Преди всичко се препоръчват ябълките, крушите, стафидите, смокините, сушените кайсии. Учените не толерират сушените ананаси, кивита и други екзотични плодове, както и опаковките, съдържащи сушен микс.
Повечето сушени плодове, които се предлагат на пазара, са под формата на захаросани плодови бонбони или с богат химичен състав на нестандартна продукция. Висококачествените сушени плодове са скъпи и често се предлагат в био магазините.
Специалистите препоръчват сушените плодове да се консумират в умерени количества и гарантиран произход и състав.
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДИВА СИНЯ БОРОВИНКА ЛИОФИЛИЗИРАНИ ПЛОДОВЕ НА ПРАХ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НовСУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
Безплатна доставка за България!СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!СУШЕНИ ПЛОДОВЕ АРОНИЯ ОТ ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН 100 гр.
ЧЕРНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ БИО СУШЕНИ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ 200 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
- Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
- Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки
- Здравословна комбинация от сушени плодове, мед и лимон
- Булгур със сушени плодове и орехи
- Направете си екологична коледна украса от сушени плодове
- Сладък салам от сушени плодове, ядки и семена
- Кекс от сушени плодове и ядки
- Сладкиш със сушени плодове, орехи и сметанова заливка
- Ябълки със сушени плодове, орехи, мед и сладолед
Коментари към Сушените плодове могат да бъдат и вредни