Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Сушените плодове могат да бъдат и вредни

Сушените плодове могат да бъдат и вредни

Сушените плодове могат да бъдат и вредни - изображение

Сушените плодове могат да бъдат вредни за здравето, поради голямото количество захарен сироп върху тях и наличието на достойно количество пестициди и консерванти, информират специалисти.

Редовната консумация на сушени плодове, предимно за намаляване на теглото, може да повлияе нездравословно на организма. Почти всички стафиди и сушени кайсии, продавани в супермаркетите, са третирани със серен диоксид (E220), за да се удължи срокът на годност и да се придаде хубав златисто-жълт цвят.

Сушените смокини от своя страна най-често се третират с евтини растителни масла, които предпазват от увреждане и сухота и придават характерен блясък.

Обикновено метода за изсушаване на плодове представлява излагане на продуктите на слънце. Но поради производителния мащаб се използват по-производителни и бързи методи. Преди всичко се отделя водата от плодовете посредством специални сушилни камери. Това изсушаване става или под потока на топъл въздух ( от 30 °C до 70 °C и повече) или с инфрачервено излъчване. Подобна обработка води до значителната загуба на витамин С в сушените плодове. В резултата на процеса в тях остават само витамини от групата В и то в много по-малки количества. В силата на особеностите на промишленото производство вместо изходните витамини в тях остават предимно пестицидите и консервантите.

Много от тези плодове – манго, киви, папая при сушене губят форма и като резултат на това те не са изсушени, а карамелизирани в захарен сироп. Трябва да се отбележи, че процентът на захар в крайния продукт може да бъде значително количество към 70-80%.

За бананите специалистите обясняват, че се пържат, преди да се изсушат в растително масло (обикновено по-евтино слънчогледово олио) и след това се обработват с феноли за съхранение на цвета. Към допълнение всички сухи плодове преминават през миещи препарати, консерванти и пестициди.

Учените отбелязват, че на теория тези вещества са строго уговорени, а препоръките за дозировка са безопасни за човека. Трябва човек да бъде внимателен при избора на сушени плодове и да съблюдава етикетите, за да не попадне на продукти с неизвестни норми и произход. Това ще даде по-голяма гаранция, че технологията на производство ще е свела използваната химия до минимум. Редовната консумация на некачествени плодове може да захрани организма с повече нездравословни вещества, отколкото с полезни витамини.

Учените съветват да се консумират сушени плодове с естествен метод на изсушаване, а не карамелизирани. Преди всичко се препоръчват ябълките, крушите, стафидите, смокините, сушените кайсии. Учените не толерират сушените ананаси, кивита и други екзотични плодове, както и опаковки сушен микс.

Повечето предлагащи се сушени плодове са в състоянието на захаросани плодови бонбони или с богат химичен състав на нестандартна продукция. Висококачествени сушени плодове са скъпи и често се предлагат в био магазините.

Специалистите препоръчват консумиране на сушени плодове с умерени количества и гарантиран произход и състав.

Снимка: The Giving Tree Snacks, Lidovky.cz


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноРецептиНормативни актовеЛайфстайлСнимкиХрани и ястияБотаникаХранене при...Алтернативна медицинаПсихологияДиетиАнкетиЛечения