Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Съединение в плодовете предотвратява хепатит и чернодробен рак

Съединение в плодовете предотвратява хепатит и чернодробен рак

Съединение в плодовете предотвратява хепатит и чернодробен рак - изображение

Нарингенинът е флавоноид, който може да спре вируса НВV да причини хепатити, чернодробна цироза и рак на черния дроб. Тайвански изследователи направили проучване, което доказало способностите на фитохимикала, присъстващ в много плодове, зеленчуци и билки.

Вирусът се разпространява чрез инфектиране на гостоприемната ДНК с протеин HBV X (HBx). Дори когато черният дроб се лекува след настъпването на хепатит, злокачественият протеин се натрупва в клетките на органа и ги разрушава. Високите нива на HBx насърчават липидите да се задържат в хепатоцитите, което води до чернодробна стеатоза, или до омазняване на черния дроб. Последвалото натрупване на мазнини в органа може да се развие в хепатоцелуларен карцином. Това е най-разпространената форма на рак на черния дроб, водеща причина за смърт при пациенти с цироза.

Изследователите проучили многобройни билкови съединения и фитохимикали, които могат да подобрят състоянието на черния дроб, предизвикано от HBx. Такъв обещаващ кандидат е нарингенинът, който се съдържа в големи количества например в грейпфрута. При предишни проучвания е установено, че той спира развитието на тумори, регулира създаването на липиди и липидосвързващи протеини, както и спира индуцирането на гени, които образуват мазнини.

Учените от университета „Цу Чи“ смятат, че тяхното изследване е първото, което разглежда използването на нарингенин за възстановяване на чернодробно увреждане, причинено от HBx-индуцирана чернодробна стеатоза. За целта те разполагали със заразени с хепатит мишки, групирани в три части от по пет животни. Някои от тях получили перорални дози от разтвор на флавоноида в продължение на 14 дни. Количеството, което приемали те, съответствало на количеството, което би било поето от хора.

След две седмици учените взимат тъканни проби от черния дроб на гризачите за биохимичен и хистопатологичен анализ. Те оценяват броя на чернодробните липиди. Обикновено черният дроб на болните от хепатит мишки бързо развива признаци на увреждане, което се познава по натрупване на мазнини, набъбване на клетки и неправилно подреждане на капилярите.

Изследователите установили, че лечението с нарингенин значително намалява чернодробните увреждания. Органът се възстановил и вече не показвал признаци на абнормна мастна тъкан. По същия начин флавоноидът редуцира стойностите на серумните ALT (аспартат трансаминаза) и AST (аланин трансаминаза). Третираните животни показват по-добри серумни нива на холестерол и TG. Тези резултати предполагат, че съединението може да подобри патологията на чернодробните мазнини в ранните стадии. Нарингенина не показва никакви цитотоксични ефекти, което показва, че е безопасен за хората.

Други негови действия са блокиране на активирането на гените, продуциращи липиди в чернодробните клетки, инфектирани с вируса на хепатит В. Това предполага наличието на способност да лекува ранните стадии на чернодробна стеатоза.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: drweil.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияБотаникаИсторияПатологияЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияАнкетиФизиологияНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиХранене при...РецептиОрганизацииТестовеСъставкиДиети