Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Съединения в сорт круши действат като пробиотици

Съединения в сорт круши действат като пробиотици

Съединения в сорт круши действат като пробиотици - изображение

Съединения, открити в два сорта круши, действат като пробиотици, показва проучване, проведено от д-р Калидас Шети и д-р Дипаян Саркар от Държавния университет в Северна Дакота.

Учените открили, че ферментацията на тези сортове допълнително увеличава способността им да контролират свързани със стомаха болести.

Сортовете „Бартлет“ и „Старкримсън“ оказват влияние върху най-честата бактериална инфекция при хората, провокирана от Хеликобактер пилори. При това съединенията в тях не засягат полезните бактерии с пробиотичен потенциал.

Бактериите често се възприемат като една от основните причини за заболявания. Но тялото е пълно с бактерии, които са предимно добри. Вълнуващо е да проучим потенциала на крушите да балансират благоприятната бактериална активност в храносмилателния процес и като цяло здравето на тялото“, казва д-р Шети.

Освен благотворното влияние на съединенията на двата сорта круши върху стомаха и свързаните с него хронични заболявания, изследователите проверили как те се отразяват и при усложнения от сърдечносъдови заболявания и при диабет тип 2.

Резултатите показали, че разновидностите „Бартлет“ и „Старкримсън“ съдържат съединения като феноли и антиоксиданти, чиято активност забавя ензимите, участващи в метаболизма на глюкозата и нишестето. Този процес е свързан с контрола на ранните стадии при хипогликемия и диабетно индуцирана хипертония.

Изследването на д-р Шети се базира на предишно проучване, в което са разгледани екстрактите от целулоза от различни сортове круши. Учените са проверили как те влияят на усвояването на глюкозата по време на храносмилане. Не е известно дали резултатите от тези проучвания могат да бъдат възпроизведени при хора, но тези открития предоставят научната обосновка за извършване на изследвания в бъдеще.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: newindianexpress.com
Снимка: chiefrivernursery.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛайфстайлБотаникаСпортФизиологияНовиниЛеченияСнимкиИзследванияКлинични пътекиАлт. медицинаСпециалисти