Съединения в шоколада помагат за производството на инсулин в тялото
Изненадващо откритие направиха американски специалисти от университета „Бригам Йънг“. Според тях съединения в шоколада, и по-специално в какаото, от което той е направен, влияят на секретирането на инсулин в организма при болни от диабет тип 2, пише БТА, цитирайки в. „Дейли експрес“.
При страдащите от този тип заболяване хормонът, произвеждан от бета-клетките в панкреаса, не успява да регулира кръвната захар или не я преработва правилно. Също така тези клетки излъчват и хормона амилин, който ограничава количеството глюкоза в кръвта, но този механизъм също не работи правилно при диабетиците.
Съединенията в какаото, наречени мономери на епикатехина, се оказва, че подобряват функцията на бета-клетките да произвеждат инсулин. Учените стигнали до този извод, след като направили опит с мишки. Дали на животните богата на мазнини храна и добавили към нея въпросните мономери. Те не само регулирали нивата на кръвната захар, но и намалили затлъстяването при гризачите.
За съжаление откритието не дава карт бланш на диабетиците да ядат неограничено шоколад, тъй като само полезните съединения в него могат да им са от полза, но не и другите съставки.
Експертите са публикували изследването си в сп. "Джърнъл ъв нютришънъл байокемистри".
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: saucefinefoods.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАНТА ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.007
НЕСЕСЕР ЗА ИНСУЛИН EB-14.022
ИНСУЛИНОВА ИГЛА PIC 31G 6 мм * 100
ЧАНТА ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.008
ИНСУЛИНОВА ИГЛА MEDFINE PLUS 12 мм * 100
ИНСУЛИНОВА ИГЛА PIC 32G 4 мм * 100
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- ACE инхибитори
- Повишена кръвна захар сутрин
- Д-р Новко Новаков за невропатната болка: Лекувайте причината, а не симптома
Коментари към Съединения в шоколада помагат за производството на инсулин в тялото