Съединения в шоколада помагат за производството на инсулин в тялото

Изненадващо откритие направиха американски специалисти от университета „Бригам Йънг“. Според тях съединения в шоколада, и по-специално в какаото, от което той е направен, влияят на секретирането на инсулин в организма при болни от диабет тип 2, пише БТА, цитирайки в. „Дейли експрес“.
При страдащите от този тип заболяване хормонът, произвеждан от бета-клетките в панкреаса, не успява да регулира кръвната захар или не я преработва правилно. Също така тези клетки излъчват и хормона амилин, който ограничава количеството глюкоза в кръвта, но този механизъм също не работи правилно при диабетиците.
Съединенията в какаото, наречени мономери на епикатехина, се оказва, че подобряват функцията на бета-клетките да произвеждат инсулин. Учените стигнали до този извод, след като направили опит с мишки. Дали на животните богата на мазнини храна и добавили към нея въпросните мономери. Те не само регулирали нивата на кръвната захар, но и намалили затлъстяването при гризачите.
За съжаление откритието не дава карт бланш на диабетиците да ядат неограничено шоколад, тъй като само полезните съединения в него могат да им са от полза, но не и другите съставки.
Експертите са публикували изследването си в сп. "Джърнъл ъв нютришънъл байокемистри".
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: saucefinefoods.com
Коментари към Съединения в шоколада помагат за производството на инсулин в тялото