Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Увеличеният прием на вода намалява пикочните инфекции при жените

Увеличеният прием на вода намалява пикочните инфекции при жените

Увеличеният прием на вода намалява пикочните инфекции при жените - изображение

Жените, които пият допълнително 1,5 л вода дневно, имат 48% по-малко повторни инфекции на пикочния мехур, отколкото онези, които приемат обичайния си обем течности. Това показва контролирано проучване, направено от изследователи от Онкологичния център „Саймънс“ към Югозападния университет на Тексас.

Инфекциите на пикочния мехур са едни от най-честите при жените и затова тези констатации са важни. Повече от половината от дамите съобщават за подобен проблем. Над една четвърт от тях изпитват вторична инфекция в рамките на 6 месеца след първоначалната. От 44 до 77% ще имат повторение в рамките на година.

Лекарите подозират, че повече течности помага за намаляване на бактериите и ограничават способността им да се прикрепват към пикочния мехур. Симптомите на остър, неусложнен цистит включват затруднено и често уриниране, болка, кръв в урината, чувствителност в долната част на коремната област. Обикновено тези инфекции се лекуват с антибиотици, но увеличеното количество течности може да помогне за намаляването на тяхната употреба.

Изследването продължило една година и резултатите показали следното: 93% от жените, които повишили приема на вода, имали 2 или по-малко епизода на цистит в сравнение с 88% от дамите в контролната група, които отчели 3 или повече болезнени състояния. Представителките на нежния пол имали общо 327 епизода на цистит, като 111 били във „водната“ група и 216 в контролната. Средният интервал от време между случаите на цистит бил 142,9 дни при пиещите повече вода в сравнение с 85,2 дни при дамите, които консумират по-малко. Средният брой антимикробни схеми, използвани за лечение на цистит е 1,8 във „водната“ група за разлика от 3,5 в контролната.

Проучването е публикувано в JAMA Internal Medicine.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...Здравни проблемиАлт. медицинаБотаникаЛеченияЛайфстайлНовиниХрани и ястияВидеоСпорт и туризъмДиетиСнимкиИсторияФизиологияСпортРецептиНормативни актовеПроизводителиОрганизации