Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Умен часовник ще предупреждава за предстоящо заболяване

Умен часовник ще предупреждава за предстоящо заболяване

Умен часовник ще предупреждава за предстоящо заболяване - изображение

Умен часовник ще може да предупреждава човек за предстоящо заболяване няколко часа преди настъпването на симптомите. Това ще направи лечението доста по-ефикасно и навременно, информират специалисти от Станфордския университет, Калифорния.

Група изследователи са разработили мобилно приложение, което ще се използва от "умен часовник" за определяне на вероятностите за настъпване на заболявания часове преди първите симптоми. Тази удивителна технология ще използва специални преносни датчици, оценяващи сърцебиенето на човек и неговата температура. Учените са тествали 11 месеца ефикасността на изобретението сред 43 доброволци. Специалистите са използвали сензорите на "умния часовник" за контрол на показателите на здравето в групата на участниците.

Авторите подчертават, че организмът подава едва забележими сигнали при настъпването на заболяване няколко часа до очевидните признаци. Именно в този период се увеличава сърцебиенето и се повишава незначително температурата, а нивото на кислород в кръвта намалява.
Мобилното приложение подава сигнал, че в организма се случват процеси, които не са в нормална норма. Доказано е, че при възникване на дадено заболяване ритъмът на сърцето се повишава приблизително с 10%.

Теоретически даденото приложение ще може да съобщи за предстоящо заболяване 12 часа до неговите първи симптоми. Това ще даде възможност и време човек да реагира, подготви и бързо да се възстанови.

Специалистите смятат, че този вид часовник е добра алтернатива за превенция и предотвратяване на бъдещи заболявания.

Снимка: The Sun

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниПсихологияБотаникаДиетиНормативни актовеОрганизацииИнтервютаСоциални грижиИсторияЛеченияКлинични пътекиХранене при...СпециалистиМедицински изследванияАнкетиНаправления в медицинатаЗаведения