Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Умората при ендометриоза често се пренебрегва

Умората при ендометриоза често се пренебрегва

Умората при ендометриоза често се пренебрегва - изображение

Ново проучване извежда на преден план често пренебрегван симптом на ендометриозата. Изследователите, които го направили, смятат, че персистиращата умора се подценява от лекарите при диагностицирането и проследяването на това заболяване.

Ендометриозата е хронично гинекологично състояние, при което лигавицата на матката (ендометриум) излиза извън нея и се установява обикновено в други органи в областта на таза. Това предизвиква болки и безплодие. Смята се, че засяга близо 200 млн. жени по целия свят, но въпреки степента на разпространение, има много ниска осведоменост по въпроса и известно пренебрежение.

Въпреки че е известно, че хроничната умора е един от най-изтощителните симптоми на ендометриозата, тя не е широко обсъждана и в малко изследвания й е обръщано внимание“, коментира Бриджит Лийнърс, експерт по акушерство и гинекология в Университетската болница в Цюрих. Тя и нейният екип анализирали данните от въпросници, попълнени от 1120 жени, от които половината страдали от състоянието, а другите не.

Специалистите стигнали до извода, че дамите, диагностицирани с ендометриоза, съобщават за симптоми на умора два пъти по-често от останалите, които не са засегнати. Резултатите са по-впечатляващи дори и когато учените взели под внимание такива фактори като безсъние, стрес, депресия, майчинство и болка, които допринасят да се чувства умора.

Изследователите смятат, че ендометриозата се причинява, когато клетките, изграждащи отвътре лигавицата на матката, мигрират извън нея и започват да предизвикват всякакви проблеми. Лийнърс и екипът й считат, че те атакуват имунната система и причиняват възпаление. Теорията им е основана на предишно проучване, което предполага, че вид протеини – цитокини, може би играят някаква роля.

Учените разпитали участничките в изследването за тяхната медицинска и семейна история, за начина им на живот, психическо състояние и дали страдат от безсъние. Резултатите показали, че жените с ендометриоза и умора изпитват седемкратно повече инсомния, четирикратно повече изпадат в депресия, двукратно повече болка и почти 1,5-кратно повече стрес на работа. Проучването заключава, че високият стрес може да доведе до изтощаване на надбъбречните жлези, което би могло да бъде друго възможно обяснение за връзката между ендометриозата и умората.

Изследването поставя и друг акцент – върху механизмите, които се предлагат на пациентите за справяне със състоянието. Екипът отбелязва, че някои от участниците, които са намерили положителни начини да контролират ендометриозата си, съобщават, че страдат по-малко от депресия. Докато негативните стратегии направили умората далеч по лоша. Вследствие на това специалистите правят извода, че умората при ендометриозата може да бъде резултат от лошо справяне с болестта.

Изследването е публикувано в Human Reproduction.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни проблемиАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниПсихологияАнкетиТестовеФизиологияСпортБотаникаЛеченияСнимкиЛайфстайл