Зеленчуците и млечните продукти намаляват риска от ендометриоза

Акценти
|
Общ преглед на редица изследвания показва, че зеленчуците и млечните продукти могат да имат защитни свойства срещу появата на ендометриоза или срещу нейните симптоми. Изследователите проучват не само отделни хранителни вещества или хранителни продукти, но и цели хранителни модели за евентуалното им въздействие върху опасността от развитие на заболяването и неговите симптоматични проявления. Въпреки че данните за подобряване на симптомите са противоречиви, по-високата консумация на зеленчуци и млечни продукти обикновено се свързва с по-нисък риск от ендометриоза.
Защо да се консумират повече зеленчуци при ендометриоза
Ендометриозата е сложно заболяване и клиничните изследвания за връзката между нея и храненето са също толкова разнообразни. За здравословна диета се възприема консумацията предимно на растителни продукти с ниско съдържание на животински продукти - зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни. Препоръчва се умерена употреба на червено месо, алкохолни напитки, наситени мастни киселини и сол.
Възпалението заема централна роля при ендометриозата, като имунни клетки като цитокини, гранулоцити, неутрофили, хемокини и различни подгрупи от Т-клетки въздействат на възпалителния отговор. Оксидативният стрес, характерен белег на хроничното възпаление, може да бъде намален от антиоксидантите. Следователно хранителните вещества с противовъзпалителни свойства могат да повлияят за намаляване на симптомите на болка, свързани с ендометриозата. Като се знае каква роля има възпалението при заболяването и се имат предвид доказателствата, че редуцирането на хранителните мазнини и увеличаването на фибрите могат да понижат нивата на циркулиращия естроген, възможните противовъзпалителни ефекти на растителните диети представляват голям клиничен интерес. Затова многобройни проучвания показват убедителни доказателства за здравословните ползи от консумацията на повече плодове и зеленчуци, защото те съдържат биоактивни растителни съединения като фитоестрогени, полифеноли, витамин С и ресвератрол. В проучвания зеленчуците показват най-голяма ефективност - при жени, които консумират повече от тях, се наблюдава 41% по-нисък риск от диагноза "ендометриоза".
Благотворното въздействие на млечните продукти
Сложността на изучаването на консумацията на храна е заради различните нива на прием в различните популации. Но въпреки това, обратната зависимост между приема на млечни продукти и риска от ендометриоза може отчасти да се обясни с това, че в тези продукти има витамин D и калций. Млечните храни, които съдържат естроген, прогестерон и посочените две вещества, са в състояние да намалят вероятността от развитие на ендометриоза посредством редуциране на възпалителните маркери като TNF-α, интерлевкин-6 и реактивни кислородни видове. Освен това, редовното ядене на кисело мляко се предполага, че влияе добре на чревната микробиота заради пробиотичните си свойства. Някои изследвания сочат, че пробиотиците могат да облекчат симптомите при хора със синдром на раздразнените черва. А това състояние често придружава ендометриозата или се диагностицира погрешно с нея. Поради тези причини може да е правдоподобно приемът на млечни продукти да насърчи по-благоприятния микробиом, евентуално редуцирайки свързаната със заболяването тазова болка и намалявайки риска от висцерална свръхчувствителност, която в противен случай би могла да обостри симптомите с течение на времето. Освен това изглежда има такъв ефект явно имат и сиренето и млечните храни с високо съдържание на мазнини, вероятно отново заради наличието на калций и витамин D в тях. Само сиренето повишава с 16% защитата от заболяването, а млякото с високо съдържание на мазнини запазва предимството си след стратификация (разслояване) на мазнините, което предполага, че маслената киселина, калцият и витамин D може да надделеят над страховете относно наситените липиди.
Необясним за изследователите се явява фактът, че консумацията на трансмастни киселини (TFA) има положителен ефект срещу риска от ендометриоза, което трябва да бъде допълнително проучено. На срещуположната страна е кофеинът, чийто прием е свързан с повишени концентрации на глобулин и намалени нива на тестостерон, което води до опасения относно вероятното му отрицателно въздействие върху хормонозависими състояния като ендометриозата. Затова се смята, че по-високата консумация на кофеин може да е свързана с развитието на заболяването, но липсват добре разработени, големи клинични проучвания, които да дадат обяснение за тази връзка. За разлика от другите млечни продукти, маслото оказва същия ефект като кофеина. То повишава риска от развитие на ендометриоза с 27%, а кофеинът с 30%.
>>> Ендометриоза и причините, поради които болестта продължава да застрашава здравето на милиони жени
Какви фактори още оказват негативно влияние
Фактори като хроничен стрес, нездравословно поведение и неправилно хранене могат да допринесат за развитието и прогресията на ендометриозата. Влошаването й се характеризира с повишени нива на реактивни кислородни видове (ROS, странични продукти от нормалния метаболизъм на кислорода, имащи роля в хомеостазата и клетъчната сигнализация) и с намалена антиоксидантна защита. Това води до клетъчно увреждане, пролиферация на ектопични ендометриални клетки и възпаление. Тези дисбаланси допълнително се влошават от нездравословен начин на живот, които задействат имунните клетки и провокират освобождаването на провъзпалителни цитокини и медиатори. Така се появява хронична възпалителна среда в тазовата кухина, предизвиквайки растежа на лезиите, безплодието и болката. Също така задълбочаването на ендометриозата е свързано с оцеляването и пролиферацията на ендометриалните клетки извън матката, което допълнително влошава заболяването. От своя страна хроничният стрес може да допринесе за лошо психично състояние чрез нарушаване на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос, да увеличи системното възпаление и да подпомогне появата на симптоми като болка, тревожност и депресия при хора, страдащи от ендометриоза.
С оглед изследванията в грижата за жените, страдащи от ендометриоза, могат да бъдат включени промени в начина на живот, изразяващи се в поддържане на физически активен режим и спазване на балансирано хранене. Последното включва повече плодове, зеленчуци, млечни продукти и бобови растения. Тези мерки могат да намалят системното възпаление, да улеснят детоксикацията и да облекчат неприятните симптоми.
Diet and Endometriosis: An Umbrella Review: https://www.mdpi.com/2304-8158/14/12/2087
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Шоколадова киста
- Билки при ендометриоза
- N80 Ендометриоза
- N80.6 Ендометриоза на кожен цикатрикс
- N80.9 Ендометриоза, неуточнена
- Промяната в хранителните навици може да облекчи симптомите на ендометриоза
- Хроничната тазова болка засяга между 5 и 26% от жените по света
- Хилъри Суонк съди застрахователната компания, отказала да покрие разходите й за лечение на поликистозни яйчници и ендометриоза
- Ендометриоза: Ключът към по-бързата диагноза е в правилното разбиране на симптомите, съобщавани от жените
- Травмите от детството са свързани с повишен риск от ендометриоза
Коментари към Зеленчуците и млечните продукти намаляват риска от ендометриоза