Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве По-честото ядене на червено месо може да доведе до ендометриоза при жените

По-честото ядене на червено месо може да доведе до ендометриоза при жените

По-честото ядене на червено месо може да доведе до ендометриоза при жените - изображение

Две или повече порции червено месо седмично подлагат на риск от ендометриоза дамите, като изследване изчислява опасността на 56%.

Не са съвсем ясни причините, поради които непреработените меса като пържолата и агнешките котлети са по-свързани с възможностите за зачеване, отколкото колбасите и беконът. Предишни проучвания показват, че червеното месо увеличава нивата на естроген при жените, което създава реална опасност от развиването на ендометриоза. Това състояние се характеризира с преминаване на тъканите от матката към други части извън нея, например към яйчниците. Това води до агонизираща болка и до невъзможност за забременяване.

Учени от Центъра за онкологични изследвания "Фред Хътчинсън" във Вашингтон анализирали пременопаузата на 81 908 жени в периода от 1991 до 2013 г. На всеки 4 години участничките попълвали въпросник, свързан с храненето. Специалистите наблюдавали и хирургично потвърдените случаи на ендометриоза.

Резултатите показали, че червеното месо може да доведе до неприятното състояние. Също така става ясно, че месото от птици, морските дарове и рибата не оказват такова влияние. Изследователите коментират, че са необходими още проучвания, които да докажат дали ако се намали приема на червено месо, ще намалеят и симптомите на ендометриоза при жени, които са диагностицирани със състоянието.

Други скорошни изследвания сочат, че естественото хранене и кърменето също оказват благотворно въздействие върху заболяването. За всеки 3 месеца кърмене рискът се понижава с 8 на сто, а с прилагането на естествено хранене то намалява опасността с 14 на сто. Смята се, че причината е в хормоналните промени, които са характерни за периода на кърмене, тъй като тогава майките нямат цикъл. Същото важи и за храненето, при което се освобождават окситоцин и естроген.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: newsmax.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниРецептиХрани и ястияСнимкиЛайфстайлСоциални грижиАнкетиНормативни актовеДиети