Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха ефективен метод за подмладяване

Установиха ефективен метод за подмладяване

Установиха ефективен метод за подмладяване - изображение

Ресвератролът и неговите аналози са ефективен метод в борбата срещу застаряването. Това твърдят група британски учени от Университета на Ексетър, Великобритания.

В идеята да установят метод за подмладяване на старите клетки, благоприятстващи развитието на различни заболявания, специалистите са изследвали действието на растителния фенол ресвератрол и неговите аналози върху стари човешки клетки на съединителната тъкан – фибробласти.

Известно е, че при процеса на стареене в тъканите се натрупват клетки, които оставят живи, но без да растат и да изпълняват своите функции. Тяхното натрупване прави тъканите и органите по-възприемчиви към болка.

Специалистите обясняват, че ресвератролът стимулира активността на съзряване на матрицата РНК (рибокуклеинова киселина). Установено е, че след използването ресвератрол застаряващите клетки започват да се подмладяват – възстановява се цикълът на делене и се увеличава дължината на теломерите.

Това е първата стъпка в опита на това да се облекчи живота на хората и по-малко да боледуват. Изследването ни доказва, че използването на химическото съединение може да възстанови функциите на застаряващите клетки“, коментира професорът по молекулярна генетика Лорен Харис.

Според специалистите това ще позволи процесът на стареене да преминава по-безболенено. Терапия на основата на растителен фенол може да помогне на хората да се борят по-ефективно със сърдечносъдови заболявания, с болестта на Паркинсон, Алцхаймер и дори ракови заболявания.

Ресвератрол се открива в червеното вино, шоколада, гроздето и други плодове.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: Novini.bg
Снимка: iis-1.playbuzz.c

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНовиниЛеченияСпортАлт. медицина