Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха ползата от чешмяната вода

Установиха ползата от чешмяната вода

Установиха ползата от чешмяната вода - изображение

Водата от чешмата се оказва полезна и защитава устната кухина от редица стоматологични заболявания, информират учени от Северна Каролина.

Оказва се, че подрастващите, които пият чешмяна вода по-малко страдат от кариеси, въпреки повишеното ниво на олово в кръвта.

Специалистите са анализирали данните на 16 хиляди младежи на възраст между 2 и 19 години в щата Мичиган, участвали в изследване на Националната здравна и хранителна организация (NHANES) от 2005 до 2014 г. NHANES е еталон за национално наблюдение на кръвните нива на олово и е единственият национален източник на данни за стоматологични прегледи.

Установено е, че децата, които пият само бутилирана вода страдат от кариеси два пъти повече от средното за страната. Според учените причината за това се крие в добавянето на флуорид към водата, който предотвратява измиването на минерални соли от зъбния емайл. В същото време обаче се регистрира по-високо ниво на олово в кръвта на 3% от децата, които пият вода от чешмата. Учените са стигнали до заключението, че по-малко прием на такава вода ще намали риска от излагане на олово, но вероятността от развитието на стоматологични заболявания ще се увеличи двойно. Според авторите на изследването е по-добре да се пие вода от крана, отколкото въобще да не се пие.

Нашето проучване обръща внимание на критичния компромис за родителите, които трябва да изберат: децата да пият чешмяна вода и да повишат нивота на олово в кръвта си или децата да избягват чешмяната вода и да страдат по-често от кариеси", коментира Хари След, един от авторите на проучването.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: bizjournals.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиВидеоХранене при...Храни и ястияНовиниСнимкиДиетиИсторияСпорт и туризъмФизиологияАлт. медицинаРецептиСпортНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации