Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Уточниха перфектните условия за здрав сън

Уточниха перфектните условия за здрав сън

Уточниха перфектните условия за здрав сън - изображение

Сънят е от съществено значение за здравето и за пълноценното ежедневие на човек. Но за перфектен и здрав сън са необходими няколко условия: помещението за спане да е тъмно, с бели стени, чисто, проветриво, тихо, с температура от 16 градуса и чаршафите да са сменени. За допълнение към идеалните условия са нужни две възглавници и мека пижама. Това разкри британска анкета с участието на над 2000 доброволци, цитирана от в.”Портсмут нюз“ и БТА.

Освен тези изисквания обаче специалисти съветват и други тънкости за здрав сън. Препоръчително е телефонът да не се ползва около 40 минути преди сън. Това условие обаче спазват едва 2/3 от анкетираните.

Продължителността на съня трябва да е около 8 часа, за да се възстанови организмът и да е пълноценен за ежедневието. Повечето от анкетираните обаче не си спомнят кога за последно са спали толкова дълго време. За едни е неудобна прекалено топлата стая, а за други хъркането на партньора.  

Отделно се посочва, че повечето хора са признали желанието си да спят сами, без половинката. Това предразполагало за пълно отпускане. По-склонни в тази част са жените.

Много от анкетираните съобщават, че обичат да четат преди лягане. Повечето от тази представители предпочитат издания на хартия, пред електронните варианти.

Всеки трети е на мнение, че сексът е много добър вариант за заспиване и гаранция за пълноценен сън.

Едва 5% са посочили, че спят по гръб, а останалите спят предимно на дясната страна със свити крака.

Повече от половината британци признават, че след неспокоен сън се чувстват раздразнителни и нервни през деня. 25% от анкетираните поясняват, че в подобни дни се нахвърлят на храната и наблягат на вредните храни.

Анкетата е направена със съдействието на фирма за матраци.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Layout

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлФизиологияПсихологияЛюбопитноСпортАлт. медицинаСнимкиНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника