Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени откриха, че и други наши органи имат обонятелни рецептори

Учени откриха, че и други наши органи имат обонятелни рецептори

Учени откриха, че и други наши органи имат обонятелни рецептори - изображение

Поредно откритие ни кара да се изумяваме от незнайните способности и непознати функции на нашия организъм. Досега учените смятаха, че има обонятелни рецептори само в носа. Но Discovery News разпространи новината, че такива рецептори са забелязани и в други части на човешкото тяло. Сърцето, белите дробове и други могат да "подушват" миризми от някои храни.

Изследователи изолирали клетки от човешки кръвни проби и чакали да видят как те ще реагират на веществата, които дпоринасят за силната миризма на някои напитки и храни. За изненада на учените клетките се придвижили към веществата, които придават характерната миризма, така, както носът следва аромата на нещо много вкусно.

Това дава основание на специалистите да смятат, че тъй като това, което консумираме, излъчва най-разнообразни миризми, а само една част от тях се "засичат“ от носа, останалата част от ароматните молекули слизат надолу към стомаха и достигат вътрешните органи и кръвта. Това навежда изследователите на мисълта, че вкусовите и мирисните елементи в храната може би изпълняват вторични функции в нашия организъм.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: primedia.co.za

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛайфстайлНовиниХранене при...СнимкиОрганизацииСпортЛеченияВидеоБотаникаТестовеКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиЗдравни проблеми