Начало Здравна медиа Любопитно Психология Учени откриха, че страхът от престъпници е заразен

Учени откриха, че страхът от престъпници е заразен

Учени откриха, че страхът от престъпници е заразен - изображение

Учените проследиха причината защо гражданите на държави, в които има ниска престъпност, се страхуват от бандити и си мислят, че ще станат тяхна жертва. Експертите от Университетския колеж в Лондон откриха, че страхът от престъпници е заразен и в повечето случаи не е свързан с реален риск.

В изследването участвали 10 000 души, които били разделени в 3 групи. В първата били избрани хора, които не са били обект на криминални прояви, във втората влизали хора, които са се сблъсквали рядко с престъпления, а в третата - претърпелите много посегателства.

Когато участниците от първата група общували с такива като тях, били спокойни и се чувствали в безопасност. Но когато разговаряли с представители на другите две групи, страхът бил налице. Половината от гражданите, несблъсквали се с бандити, започнали да се страхуват само след разговора с хората, потърпевши от престъпления. Във втора и трета група не са забелязани сериозни промени в нагласите.

Дори и да живеят в среда с ниска престъпност, 30-40% от населението се страхува. Ако престъпленията намаляват, хората пак не се чувстват в безопасност, пише Дарик.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cumbria.police.uk

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияСнимкиСоциални грижиСпортЛеченияСпециалистиАлтернативна медицинаБотаника