Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени пуснаха най-големият рентгенов лазер в света

Учени пуснаха най-големият рентгенов лазер в света

Учени пуснаха най-големият рентгенов лазер в света  - изображение

Специалисти задействаха най-големия в света рентгенов лазер, съобщава Асошиейтед прес. Той ще помогне за получаването на изображения на процеси и структури на атомно ниво.

Стартирането на новото съоръжение бележи нова ера в изследователската работа в Европа, отбелязват от изследователския център на Германски електронен синхротрон край Хамбург.

Устройството се намира в по-голяма си част в подземни тунели и е с дължина 3,4 километра. То е генерирало първата си рентгенова лазерна светлина. Първият лазерен импулс е бил с времетраене от 1 секунда. Рентгеновата светлина има дължина на вълната 0,8 nm - около 500 пъти по-къса от тази на видимата светлина.

Операторите поясняват, че при второто пускане на апарата ще бъде увеличена честотата до 27 000 проблясвания в секунда. Това ще се случи през месец септември, когато лазерът официално ще бъде предаден на изследователите.

Учените поясняват, че с помощта на апарата ще могат да се направят макети на молекулярни структури на нови медикаменти, както и да се проследяват биохимичните процеси в реално време.

Това е най-големият и най-мощният от петте рентгенови лазери в света с възможност за генериране на къси импулси на твърда рентгенова светлина.

В проекта са участвали институти от Франция, Германия, Русия, Полша, Швейцария и Швеция.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка:Deccan Chronicle

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноЛеченияИсторияИнтервютаАлтернативна медицинаСпорт