Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени разработиха слухов апарат, вдъхновени от нишките на паяка

Учени разработиха слухов апарат, вдъхновени от нишките на паяка

Учени разработиха слухов апарат, вдъхновени от нишките на паяка - изображение

Слуховите апарати ще се променят в бъдеще. Учените са намерили нов начин, за да ги усъвършенстват, изследвайки особеностите на слуха при паякообразните. Тъпанчетата в човешкото ухо са чувствителни към промените в налягането и в същото време именно те носят информация откъде идва звука. При паяците е различно. Техните слухови органи са косъмчетата по тялото, които реагират на движението на въздуха и така декодират звуковите вълни.

Точно тази специфична особеност е вдъхновила инженери от Бингхамтънския университет (Binghamton University). Те взели копринен паяк, който обвили в черупка от злато, така че през нишката да преминава електричество, и вградили всичко това в микрофон.

Слуховите апарати реагират на промените в налягането и ги превръщат първо в електрически, а после в акустичен сигнал. Устройствата „Spider“ работят по различен начин. Един от инженерите обяснява, че вътре в микрофона са най-малките влакна, които реагират при движението на въздуха. Стандартните апарати имат своите недостатъци. Например, те обработват лошо нискочестотните звуци, а точно от този дефект е лишен новият вид, разработен на базата на паякообразните косми.

Изследванията, публикувани в сборник на Националната академия на науките, продължават и дават надежда за бъдеща положителна промяна на слуховите апарати.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: pyrros.fr 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСоциални грижиЛюбопитно