Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хамак за добър следобеден сън

Хамак за добър следобеден сън

Хамак за добър следобеден сън - изображение
  За да имате добра сиеста, идеалното решение е хамак, защото люлеенето ще ви позволи да заспите много по-бързо и по-дълбоко отколкото в класическо стационарно легло - до такова заключение са стигнали швейцарски учени, чието изследване е публикувано днес в САЩ.

  "Добре известно е, че люлеенето е благоприятно за съня независимо дали става дума за възрастни в стол-люлка или за бебета в ръцете на майка си, но досега механизмът на това явление оставаше загадка", посочва Софи Шварц от университета в Женева, която е един от съавторите на това изследване. "Целта на нашето проучване беше двойна - да изпробваме дали наистина люлеенето способства за спокоен сън и да разберем какъв е механизмът на това на ниво мозък", обяснява тя. За целта изследователите помолили 12 възрастни доброволци, радващи се на добър сън, да легнат следобед в експериментален хамак в две положения - по 45 минути люлеене и неподвижност. През това време мозъчната им дейност била следена посредством енцефалограма. "Както и очаквахме, доброволците заспиваха много по-бързо, когато се люлееха. Бяхме обаче изненадани, когато констатирахме значително засилване на някои мозъчни вълни, свързани със съня", заявява друг от съавторите - Михаел Мюлеталер, в сп. "Current Biology". Люлеенето е увеличило по-конкретно втория стадий на съня, когато се наблюдават бързи движения на очите - период, който представлява половината от един добър нощен сън.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАнкетиСпортПсихологияСоциални грижиНовиниЛеченияАлт. медицинаИсторияБотаника