Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Хапчетата за отслабване са много по-вредни за тийнейджърите

Хапчетата за отслабване са много по-вредни за тийнейджърите

Хапчетата за отслабване са много по-вредни за тийнейджърите - изображение

Здравни експерти предупреждават, че тийнейджърите масово използват хапчета за отслабване. Но изследвания доказват, че те съдържат токсични химикали, които действат опустошително на развиващото им се тяло. Някои съставки в тях влияят зле на хормоните на младите момчета и момичета, на растежа и психичното им здраве.

Манипулативното облъчване от реклами и повсеместно показване на хора с перфектна визия кара тийнейджърите да посягат към подобни средства като най-лесния и достъпен начин за постигане на добър вид. Хапчетата за отслабване могат да нарушат здравословното състояние и на възрастен човек, но при подрастващите може да доведе и до дефицит на основни вещества като калций и желязо.

Често тези хапчета съдържат вещества като орлистат, фентермин и сибутрамин, които причиняват повишаване на кръвното налягане, ускоряване на пулса, чревни спазми, мазно акне. Не са малко случаите, в които употребата на хапчета за отслабване са довели до пристъпи и инсулт сред тийнейджърите. През 2009 г. американската Агенция за контрол на храните и лекарствата предупредила, че в 69 вида хапчета за отслабване са открити вещества, които ги причиняват. Експертите алармират и за други опасности, като разпадане на лигавицата на стомаха и дори до смърт.

Д-р Лойд Джонстън от университета в Мичиган казва, че въпреки премахването на някои вредни съставки от подобни средства за отслабване преди години, днешните хапчета не са по-малко безопасни. Той дори открива връзка между по-лесното преминаване към наркотиците след употребата на достъпните лекарства.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cloudinary.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияСнимкиПсихологияЛайфстайлСпортИнтервютаЗдравни съветиДиетиХранене при...Алтернативна медицинаРецептиТестовеБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители