Химикал в хлебните изделия повишава риска от затлъстяване и диабет
Група международни учени потвърди, че пропионатът, който се използва при хлебните продукти, води до промени в хормоните, което повишава риска от затлъстяване и диабет.
При направените изследвания учените вкарват в миши организми късоверижна маслена киселина, чиято цел е предотвратяване на появата на плесен в хляба. Наблюдавана е повишена активност на симпатиковата нервна система, която води до увеличаване на нивото на някои хормони в организма, като норадреналин и глюкагон. Черните дробове на изследваните гризачи произвеждат повече глюкоза, вследствие на което мишките са засегнати от хипергликемия, която е признак за диабет.
Във втората фаза на изследванията се включват здрави доброволци, които са разделени на две групи. В първата група се включват хора, консумирали храна, която съдържа 1 грам пропионат, а доброволците във втората група - храна, която съдържа плацебо. Проби от кръвта на всички доброволци са взети преди самото изследване, 15 минути след хранене и на всеки половин час в интервал от 4 часа. Според резултатите от изследването, храните, които съдържат пропионат повишават производството на хормони.
По последни данни хората заболели от диабет в световен мащаб са над 400 милиона. Прогнозите са, че до 2050 година диабетиците ще се увеличат с 40 процента, въпреки предприетите мерки.
novini.bg, melskitchencafe.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- E282 Калциев пропионат
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Двуседмична диета с хляб
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Еврейски безквасен хляб Маца
- E283 Калиев пропионат
- Бига - квас за хляб по италиански
- Рецепти за домашен хляб с кокосово брашно
Коментари към Химикал в хлебните изделия повишава риска от затлъстяване и диабет