Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Постите и диабетът

Постите и диабетът

Постите и диабетът - изображение

Във времето на Великия пост, който е най-строгият и продължителен и започва седем седмици преди Великден, винаги се разгоряват дискусии. Много често обаче се забравя, че постът не е цел, а е начин за смирение и духовно пречистване.

В тези дни е особено важно вниманието да се насочи към хората със заболявания, които често въпреки тях, искат да спазят религиозната традиция и да постят.

Могат ли страдащите от диабет да спазват постите, е въпрос, на който д-р Енчо Енчев, началник на Ендокринологията в УМБАЛ –Пловдив отговаря така: „ Не е препоръчително, но при желание от тяхна страна и след задължителната консултация с лекар, биха могли“.

Ендокринологът насочва вниманието към факта, че за хората с диабет няма ограничения по отношение на храната. Те могат да хапват всичко, но при условие, че контролират състоянието си най-малко с 90 минути движение на ден и здравословна диета, която е съобразена с теглото им. Никога не трябва да се забравя и това, че в основата на лечението на диабета е постоянното проследяване на приетите калории.

Желаещите да постят задължително трябва да се срещнат с медика, който се грижи за тях и да уточнят режима на хранене, за да не се стигне до неприятни последици. Д-р Енчев дава за пример европейските държави, в които болните имат своите т.нар. диабетни съветници и се доверяват именно на тях. Те изготвят подходящ хранителен режим, който е съобразен с отделния човек и неговата индивидуалност.

В САЩ предоставят на диабетиците безплатни брошури, в които е посочено какъв е съставът на храните и калориите. Така, когато някой реши да изяде един хамбургер с порция пържени картофи може сам да пресметне колко калории поема.

Не бива да се забравя и още нещо, когато говорим за диабетици, а то е, че при тях не бива да има резки смени в хранителните навици.

Затова всеки, решил да спази постите и особено диабетиците, не бива да забравя, че става дума преди всичко за духовен катарзис.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: УМБАЛ - Пловдив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиВидеоРецептиНовиниХранене при...ИнтервютаПатологияСнимкиИсторияТестовеСпортХрани и ястияДиетиАнкетиИзследванияБотаникаЛеченияОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиПсихологияАлт. медицинаЗдравни проблемиПроизводители