Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хората, които имат голямо семейство, по-рядко се разболяват от рак

Хората, които имат голямо семейство, по-рядко се разболяват от рак

Хората, които имат голямо семейство, по-рядко се разболяват от рак - изображение

Екип от учени направи проучване, с което установи, че има връзка между размера на семейството и риска от развиване на рак. Изследователи от Института по еволюционна медицина към Цюрихския университет и от Медицинското училище в Аделаида анализирали данни от 178 държави.

Изводът на специалистите е, че в световен мащаб разпространението на различните видове рак се повишава при семейства с по-малко членове. Интересното е, че тези взаимоотношения не зависят от нивата на урбанизация, доходите и възрастта. Изследователите откриват, че не само родителите и броят на децата, но и по-обширният кръг от роднини имат защитен ефект срещу рака.

Проучването показва, че големината на семейството, определена от родените от майката деца през целия й живот, както и размерът на домакинството имат силна негативна зависимост с честотата на всички видове рак, независимо от възрастта на човека. Резултатите сочат, че колкото по-голямо е семейството, толкова по-рядко се появяват определени видове онкологични заболявания. Това важи за меланома, рак на белия дроб, на гърдата, на пикочния мехур, на яйчниците, стомаха, на мозъка и за колоректалния и цервикалния рак. Защитният ефект на многобройната фамилия се усеща предимно при мъжете в сравнение с жените.

Предишни изследвания показват, че типично женските онкологични заболявания като рак на яйчниците и на гърдата зависят от броя на бременностите. Колкото повече са те, толкова по-малка е вероятността жената да развие рак. Изненадата при това проучване е, че размерът на семейството оказва по-благотворно влияние върху мъжете и те по-рядко заболяват от злокачествени болести.

Обяснението за защитния ефект на многобройната фамилия върху здравето е, че макар и стресиращ в някои отношения, семейният живот създава специална емоционална среда, която има положително влияние върху цялостната резистентност към болести.

Практиката двамата родители да се грижат съвместно за децата е една от първите специфични черти, които трябва да се развият. Също така проучването показва, че ако членовете се подкрепят взаимно в поддържането на здравословен начин на живот, също могат да си осигурят защита срещу рака.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: catholicfinanciallife.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияТестовеНовиниИнтервютаЗдравни съветиСоциални грижиВидеоОрганизацииРецептиИсторияАлт. медицинаПатологияАнкетиЛеченияФизиологияБотаникаИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки