Хората, които отглеждат плодове и зеленчуци, изхвърлят по-малко храна и се хранят по-здравословно
Скорошно проучване, ръководено от Университета в Шефилд, Великобритания, разкрива, че хората, които отглеждат плодове и зеленчуци, изхвърлят едва 3,4 килограма храна годишно – 95% по-малко от средното за Обединеното кралство. Тези домакинства възприемат различни практики за минимизиране на хранителните отпадъци, включително запазване или раздаване на излишната продукция. Констатациите, публикувани в Plants People Planet, сочат също, че градинарите се хранят много по-здравословно от тези, които пазаруват редовно от хранителни магазини.
Повишаването на разходите за живот затруднява хората, особено тези с по-ниски доходи, да се хранят здравословно. Въпреки това много домакинства в Обединеното кралство продължават да изхвърлят шокиращо количество храна, включително 68 кг плодове и зеленчуци всяка година.
Хранителните отпадъци оказват негативно въздействие не само върху бюджета на домакинствата, но и върху околната среда. В световен мащаб всяка година се изхвърлят 1,3 милиарда метрични тона храна, генерирайки около 8% от световните емисии на парникови газове. Тези емисии възникват от неизползвана храна на всички етапи от веригата – от производството до разлагането.
През последните години в много държави се наблюдава засилен интерес към отглеждането на пресни продукти, но наличното предлагане на парцели не е достатъчно, за да отговори на нарастващото търсене.
>>> Градинарството – начин за справяне със стреса по време на пандемията от COVID-19
Проучването
Настоящото проучване включва 197 домакинства в Обединеното кралство, които отглеждат собствена храна, като всички са помолени да поддържат хранителен дневник на произведените плодове и зеленчуци. Пълни записи са получени от 85 отделни домакинства.
По време на проучването участниците уточняват дали различните храни, използвани от тях, са култивирани в тяхната градина, закупени от магазини и пазари или набавени от други производители. Домакинствата записват и количеството, което са раздали на семейството и приятелите, както и изхвърлената храна.
Констатациите показват, че хората, които отглеждат собствена храна, са по-склонни да избягват разхищението*. Това вероятно се дължи на факта, че те придават по-висока стойност на продукцията, която са произвели сами.
Учените установяват също, че изследваните домакинства могат да произвеждат приблизително половината от зеленчуците и 20% от плодовете, които консумират годишно. Интересен факт е, че участниците в проучването консумират 70% повече плодове и зеленчуци от средното за страната.
Резултатите от проучването са в съответствие с по-ранни изследвания, проведени в Германия и Италия.
Пречки през производството на собствена храна
Отглеждането на собствена храна може да подобри достъпа до пресни плодове и зеленчуци, да насърчи здравословното хранене и да намали хранителните отпадъци. Въпреки това има няколко фактора, които могат да възпрепятстват производството на храна – ограничен достъп до земя и липса на умения и свободно време.
Приблизително едно от осем домакинства в Обединеното кралство няма достъп до земя, като от 1950 г. насам наличието на парцели в страната е намаляло с 60%. Този спад е особено очевиден в по-бедните райони, където хората биха могли да се възползват най-много от питателна храна.
По време на проучването учените откриват, че хората, които отглеждат собствена храна, посвещават приблизително четири часа всяка седмица на работа в градината. За съжаление, не всеки човек има възможността да отдели толкова време. Независимо от това, повишаването на осведомеността относно ползите от производството на собствена храна – продоволствена сигурност, намаляване на отпадъците, биоразнообразие и социално сближаване – може да насърчи повече хора да имат градини. Нарастващото търсене на парцели за отглеждане на плодове и зеленчуци може да подтикне местните власти да отделят повече земя за тази цел.
*Gulyas Boglarka et al. The contribution of household fruit and vegetable growing to fruit and vegetable self-sufficiency and consumption. Plants People Planet. 2023.
People who grow their own fruit and veg waste less food and eat more healthily, says research: https://medicalxpress.com/news/2023-09-people-fruit-veg-food-healthily
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА РЯЗАНЕ BJ649
РЕГУЛАТПРО КИДС РЕГУЛАЦИУС солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЧЕРЕН ДРОБ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
АМИКС ЛАЙФС ВИТАЛИТИ АКТИВ таблетки * 60
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛКА ГРИЙНС саше * 10
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как най-лесно да си отгледаме лековития нар в домашни условия?
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Алкална диета
- Маргаритка
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Как да разберем дали в почвата на растенията има вредители?
- Прекрасни идеи, които могат да превърнат двора в райско кътче
- Орхидея
- Кога и как да варосаме овошките през есента?
Коментари към Хората, които отглеждат плодове и зеленчуци, изхвърлят по-малко храна и се хранят по-здравословно