Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Хормон, потискащ апетита - ново оръжие в борбата с килограмите

Хормон, потискащ апетита - ново оръжие в борбата с килограмите

Хормон, потискащ апетита - ново оръжие в борбата с килограмите - изображение
Прилагана всекидневно инжекция може да помогне в борбата срещу затлъстяването. Инжектирането на потискащ апетита хормон може да допринесе за отслабването на хора с наднормено тегло, както и за понижаване на високо кръвно налягане и повишени нива на холестерола.

Известният като глюкагон-подобен пептид (GLP-1) хормон се секретира от червата, когато хората се хранят. Неотдавна лекари са започнали да го прилагат при пациенти с диабет тип 2 заради способността му да регулира нивата на кръвната захар. Специалистите обаче са забелязали, че GLP-1 потиска глада при пациентите и са си задали въпроса дали той не може да се използва в борбата срещу затлъстяването.

Екип от експерти от университета на Копенхаген с ръководител Тина Вилсбол е направил проучване, за да провери тази идея. За целта изследователите са анализирали данните от 25 клинични изпитания, обхванали над 6000 пациенти, третирани с GLP-1. Направеният анализ е показал, че при здрави хора и пациенти с диабет, третирани с минимални дози от хормона минимум 20 седмици, се наблюдава по-голяма загуба на тегло, отколкото в контролните групи. При тях е отчетено и понижение на повишени кръвно налягане и нива на холестерола.

Изследователите смятат, че проучването им предлага "убедително доказателство" за ефекта на хормона върху телесното тегло на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиСпортЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияЛеченияЛайфстайлСнимкиФизиологияХранене при...ИсторияНовиниИзследванияОрганизацииРецептиТестовеКалкулаториПроизводители