Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Храна от пода може да се яде до 5 секунди след падане

Храна от пода може да се яде до 5 секунди след падане

Храна от пода може да се яде до 5 секунди след падане - изображение

Паднала храна на пода може да се консумира, ако не е стояла повече от 5 секунди на повърхността, съобщават специалисти от университета Астън в Бирмингам, Англия.

Според професор Антъни Хилтън консумирането на храна, паднала на пода, винаги крие риск от поглъщане на някои мръсотии и различни микроорганизми. Но така познатото правило за петте секунди е достатъчно безопасно.

"Всичко зависи от вида на храната и от повърхността, на която е паднала", коментира проф.  Антъни Хилтън.

Паднала храна на плочки и гладки повърхности е по-лош вариант за ядене, поради пренасянето на повече бактерии, отколкото паднала храна на килим. Лепкавите храни като сладолед, мармалад събират повече мръсотии и микроорганизми.

Учените уточняват, че видимо мръсна храна не бива да се приема. Но при привидно незаразена храна науката сочи, че е малко вероятно да се е сдобила с вредни бактерии за 2-3 секунди.

В изследване с участието на 2 000 души от Великобритания близо 79% от анкетираните признават, че са консумирали паднала храна на пода и след това не са имали никакви здравословни оплаквания.

"От важно значение е повърхността на подовата настилка, видът на падналата храна и времето на престой на пода. Това има значение за количеството бактерии, които могат да се закрепят за храната", уточнява проф. Хилтън.

Според специалистите до 5 секунди паднала храна на пода има минимален риск от заразяване и последващи сериозни здравословни проблеми.

Изследването е публикувано в Indipe

По текста работи: Велина Неделчева

Снимка: RW/Story

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниДиетиХранене при...РецептиЛюбопитноСпортНормативни актовеЛеченияИнтервютаОрганизацииАнкетиПсихологияАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаСоциални грижиПроизводители