Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Храни с високо съдържание на фибри могат да предпазват от грип

Храни с високо съдържание на фибри могат да предпазват от грип

Храни с високо съдържание на фибри могат да предпазват от грип - изображение

Диетата с високо съдържание на фибри намалява вредните, прекомерни имунни отговори в белите дробове, като в същото време повишава антивирусната защита чрез активиране на Т-клетките, установили учени. Тези двойни ползи са провокирани от промени в състава на чревните бактерии, при които се увеличава производството на късоверижни мастни киселини (SCFAа) чрез микробната ферментация на диетичните фибри.

През последните години значително внимание са получили благоприятните ефекти на фибрите и мастните киселини върху различни хронични възпалителни заболявания, в това число алергии и астма, и в същото време така насърчават към тяхното използване в клиничните проучвания. Старшият изследовател от университета „Монаш“ Бенджамин Марсланд коментира, че притесненията били, че тези лечения могат да доведат до общо влошаване на имунните реакции и да повишат чувствителността към инфекции.

От гледна точка на общественото здраве инфекцията с грип тип А е особено важна, тъй като тя е едно от най-честите вирусни заболявания в световен мащаб. До 20% от хората се заразяват всяка година, което води до значителна заболеваемост и смъртност. В своето изследване Марсланд и екипът му установяват, че мишките, с които работят, са защитени от грипната инфекция чрез диета, допълнена или с високо ферментиращия влакнест инулин (част от семейството на разтворимите фибри), или с късоверижна мастна киселина. Това довело до обезсърчаване на вродения имунен отговор, който обикновено се асоциира с увреждане на тъканите, както и до повишаване на адаптивния имунен отговор, чиято цел е елиминирането на патогени.

Обикновено откриваме, че определено лечение обръща имунната ни система или я изключва. Но това, което ни изненада е, че фибрите селективно изключват част от имунната система, докато се обръщат към друга, коя изобщо не е свързана с нея“, казва Марсланд. Новото проучване подкрепя хипотезите на по-стари изследвания, че начинът на хранене, който включва прием на храни с високо съдържание на захар и мазнини и нисък на фибри, може да повиши чувствителността към възпалителни заболявания и да намали в същото време защитата срещу инфекции.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи колко и какви по вид влакна биха били най-ефективни при хората.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: everydayhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПрезентацииВидеоЗдравни проблемиЛюбопитноИсторияТестовеЛеченияЗдравни съветиСпортСъставкиАлт. медицинаБотаника