Червеното вино благоприятства поддържането на добро чревно здраве
Хората, които пият червено вино, имат богата на разнообразни микроорганизми чревна микробиома – признак за добро чревно здраве – както и по-ниски нива на затлъстяване и лош холестерол, според изследователи от Кралския колеж в Лондон. Проучването е публикувано в списанието „Gastroenterology“.
Микробиом представлява съвкупност от разнообразни микроорганизми, които играят важна роля за поддържането на човешкото здраве. Дисбалансът на „добрите“ микроби в сравнение с „лошите“ в червата може да доведе до неблагоприятни резултати за общото здраве, като отслабена имунна система, наддаване на тегло или висок холестерол.
Какво свързва червеното вино с чревното здраве?
Екип от Кралския колеж в Лондон изследва ефекта на няколко вида напитки - бира, сайдер, червено вино, бяло вино и спиртни напитки - върху микробиомата на червата и последващото им здраве в група от 916 двойки близнаци във Великобритания.
Учените откриват, че участниците, консумиращи червено вино, имат по-голямо разнообразие в микробиомата. Това обаче не се наблюдава при приема на бяло вино, бира или спиртни напитки. Същите резултати са отчетени в три различни групи доброволци във Великобритания, САЩ и Холандия, като са взети предвид различни фактори – възраст, тегло, редовна диета и социално-икономически статус на участниците. Проучването установява също, че консумацията на червено вино е свързана с по-ниски нива на затлъстяване и лош холестерол.
„Докато ние отдавна знаем за необяснимите ползи от червеното вино за здравето на сърцето, това проучване показва, че умерената му консумация е свързана с по-голямо разнообразие и по-здравословно състояние на чревната микробиома.“, казва д-р Каролин Льо Рой от Кралския колеж в Лондон. |
Според изследователи основната причина е наличието на полифеноли в състава на червеното вино. Те представляват уникални вещества, естествено съдържащи се в много плодове и зеленчуци. Нивата на полифенолите в различните растения може да варира в зависимост от това къде и как се отглеждат. Основните ползи на веществата за здравето се дължат на техните мощни антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на клетките.
Авторите смятат, че това е едно от най-големите проучвания за изследване на ефектите на червеното вино върху чревното здраве на почти три хиляди души от три различни държави. То предполага, че високите нива на полифеноли в гроздовите зърна са отговорни за голяма част от здравословните ползи на червеното вино.
Консумацията на червено вино намалява риска от сърдечни заболявания
Проучването установява също, че консумацията на червено вино е свързана с понижен риск от затлъстяване и по-ниски нива на „лошия“ холестерол, което отчасти се дължи на чревната микробиота.
Според изследователите потенциалната връзка между червеното вино и здравето на стомашно-чревния тракт може да помогне за потвърждаване на възможната полза, с която е свързана алкохолната напитка, а именно поддържане на сърдечното здраве. По думите на д-р Льо Рой това е възможно, тъй като е известно, че микробиотата на червата е свързана с развитието на сърдечни заболявания.
„Въпреки връзката между консумацията на червено вино и богатото разнообразие на микроорганизми в червата, пиенето му рядко, като веднъж на две седмици, изглежда достатъчно, за да се постигне желания ефект. Ако трябва да се избира между отделни напитки, червеното вино е правилният избор, тъй като оказва благоприятен ефект върху здравето на червата, което от своя страна може да помогне за теглото и понижаването на риска от сърдечни заболявания.“, споделя д-р Льо Рой. |
medicalxpress.com, medicalnewstoday.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО БАРБЕРА СУПЕРИОРЕ ЧЕРВЕНО 750 мл.
НАУ ФУДС МЕГА РЕСВЕРАТРОЛ капсули 200 мг * 120
Безплатна доставка за България!FUN WINE ШАРДОНЕ КОКОС 5.5% 750 мл
ВИНО БАРБЕРА ДАСТИ ЧЕРВЕНО 750 мл.
АРОНИАДА ЕСТЕСТВЕНА ВИТАМИНОЗНА НАПИТКА ОТ ПЛОД АРОНИЯ 5 % 500 мл.
FUN WINE ЧЕРВЕНА САНГРИЯ 5.5% 750 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Костилките от маслини прочистват червата
- Изследване на калпротектин
- Мандраке, Мандрагора
- КП № 68 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ГОРНИЯ ГАСТРОИНТЕСТИНАЛЕН ТРАКТ
- Лечение с билки при улцерозен колит
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Лишей - исландски
- 5 безопасни начина да извадим коркова тапа, ако нямаме тирбушон
- Натурални методи за пречистване на червата (Част 1)
- Банан
Коментари към Червеното вино благоприятства поддържането на добро чревно здраве