Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Виното пречи на образуването на плаки в кръвоносните съдове при диабетици

Виното пречи на образуването на плаки в кръвоносните съдове при диабетици

Виното пречи на образуването на плаки в кръвоносните съдове при диабетици - изображение

Скорошно проучване гласи, че ако някои диабетици добавят към диетата си вино, ще намалят плаките в кръвоносните си съдове. За да докажат това твърдение, учени изследвали 224 души с диабет тип 2, които обикновено не консумират алкохол. Специалистите им назначили да спазват средиземноморски режим на хранене и да пият чаша червено, бяло вино или само вода. В началото на проучването 174 души се подложили на ултразвук и се установило, че 45% имат плаки в кръвоносните съдове.

След две години специалистите отново направили същото изследване с ултразвук и открили, че не се забелязва значително увеличение на образуванията при участниците, независимо дали са пили вода или вино. Доброволците, при които учените установили най-много наслагвания в съдовете, след двегодишния период се забелязва малко, но значимо намаляване на плаките.

Сред пациентите с добре контролиран диабет и нисък риск от злоупотреба с алкохол е очевидно безопасна умерената му консумация и може скромно да редуцира кардио-метаболитния риск“, коментира авторът на изследването Рейчъл Голан от израелския Бен-Гурионски университет. Тя допълва, че резултатите от проучването не означават, че всички диабетици трябва да започнат да пият.

Кардио-метаболитните рискови фактори могат да повишат шансовете за развиване на сърдечни заболявания, диабет или инсулт. В допълнение към плаките в артериите други опасни показатели са високото кръвно налягане, холестерола, тютюнопушенето, повишената кръвна захар, нездравословното хранене и липсата на физическа активност.

В настоящото изследване участниците били в края на 50-те си години или в началото на 60-те, повечето страдали от наднормено тегло или затлъстяване, със сърдечносъдови заболявания или диабет тип 2. От 65 до 70% от тях пиели лекарства за понижаване на холестерола или други кръвни мазнини, както и медикаменти за контрол на кръвната захар.

По време на проучването доброволците консумирали плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, пилешко и зехтин. Количеството вода или вино, което приемали, било 150 милилитра на вечеря.

Недостатъците на изследването са, че на сравнително малък брой участници е направено ултразвуково изследване за натрупване на плаки, както и че 2-годишният му период не е достатъчно дълъг за проследяване на резултатите.

Специалисти предупреждават, че алкохолът може да помага, но не е безрисков. Проучването, както и други в тази насока, не предоставят такива доказателства, че хората, които не пият, трябва да започнат да го правят.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: vinepair.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиРецептиХрани и ястияАлт. медицинаВидеоЕ-тата в хранитеПроизводителиИсторияБотаникаХранене при...ИнтервютаПатологияАнкетиДиетиСпортТестовеЛеченияОрганизацииЗаведенияИзследванияСпециалистиЗдравни проблемиКлинични пътекиПсихология