Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Чрез обонянието и зрението си човек може да разпознае болен още в начален етап

Чрез обонянието и зрението си човек може да разпознае болен още в начален етап

Чрез обонянието и зрението си човек може да разпознае болен още в начален етап - изображение

Учени от Каролинския университет в Швеция доказали, че само с помощта на зрението и обонянието си можем да разпознаем дали човекът срещу нас е болен и заразен, дори и заболяването да е в начален стадий. Под влиянието на инстинкта за самосъхранение така и разбираме дали да избягваме такива хора.

Изследователите умишлено инжектирали група участници с бактерии, които за кратък период предизвикват температура, болки и умора. После взели от тях проби и в същото време заснели процеса на разболяване. Друга група трябвало да подушат проби и от здрави доброволци, и от болните и визуално да определят с кого биха искали да осъществят контакт.

Резултатите показали по-голямо предпочитание на база обоняние и зрение към здравите доброволци, като се забелязва значителна разлика в отношението към болните и останалите. Хората можели да различат дори и по незначителни сигнали чрез различните си сетива какво е здравословното състояние на човека, който наблюдават. Според специалистите това е показател, че инстинктът за оцеляване включва и разпознаването и отбягването на зарази.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: rd.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛайфстайлЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиИсторияНовиниСнимкиХранене при...Нормативни актовеМедицински изследванияХрани и ястияРецептиОрганизацииБотаникаЛеченияСпециалистиЗаведенияПсихологияСпортИнтервютаТестовеСоциални грижиОбразованиеНаправления в медицината