Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Щастливият семеен живот е гаранция за добро здраве при мъжете

Щастливият семеен живот е гаранция за добро здраве при мъжете

Щастливият семеен живот е гаранция за добро здраве при мъжете - изображение

Щастливият семеен живот е гаранция за по-добри показатели на холестерола и кръвното налягане при мъжете в сравнение с мъжете, които са подложени на стрес и домашни скандали. Това сочат резултатите на британско изследване с участието на 600 доброволци от силния пол.

Участниците е трябвало да оценяват своите бракове в два етапа – когато техните деца са били да 3-годишна възраст и на 9-годишна възраст. Трябвало е да квалифицират брака си между определенията като постоянно добър, подобряващ се, постоянно лош или влошаващ се.

След 12 години учените са направили оценка на общото здраве на мъжете, участвали в експеримента. Измерено е кръвното налягане, теглото, сърдечния ритъм, холестерола и кръвната захар на доброволците.

Резултатите са показали, че мъжете, характеризирали семейния живот като „подобряващ се“ са с по-добри показатели на тегло и холестерол. Участниците с „влошаващи се“ бракове са показали по-лоши резултати.

Сред мъжете с „постоянно лош“ и „постоянно добър“ брак се наблюдават малки разлики в здравословните показатели, което според тях се дължи на привикване към ситуацията.

Според специалистите промените в семейния живот се отразяват на риска от сърдечносъдови заболявания. Учените обаче отбелязват, че проучването е под формата на наблюдение и не могат да дадат гаранция, че здравето на мъжа ще се подобри, ако се подобрят семейните отношения, предава Дарик.

Проучването потвърждава предишни изследвания, които твърдят, че при щастливо омъжените мъже рискът от сърдечносъдови заболявания е сравнително по-нисък.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: drharryfisch.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиХранене при...Здравни съветиЛеченияСоциални грижиНовиниТестовеОрганизацииСпортНормативни актовеАнкетиФизиологияАлт. медицинаЗаведенияИнтервютаДиетиКлинични пътекиИсторияОткритияРецептиПроизводителиОбразованиеБотаникаСпециалистиАнатомияИзследвания